Terry Gilliam träffade Stellan Skarsgård första gången i Köpenhamn. Arkivbild.
Terry Gilliam träffade Stellan Skarsgård första gången i Köpenhamn. Arkivbild.

Terry Gilliam hyllar Stellan Skarsgård

Terry Gilliam sparar inte direkt på berömmet när han talar med TT om den svenske skådespelaren, som har en av huvudrollerna i Gilliams film ”The man who killed Don Quixote”.

ANNONS
|

- Han är kunnig, han har bra synpunkter, han är rolig, han står med fötterna på jorden – och han är dessutom en oerhört bra människa.

Det är efter decennier av katastrofer som ”The man who killed Don Quixote” får premiär.

Under alla år som Gilliam försökt göra filmen har projektet drabbats av sjukdomar, en översvämning, lagliga problem och härom veckan fick regissören dessutom en stroke. Så hur känns det nu att få ha premiär och detta dessutom på filmfestivalen i Cannes?

ANNONS

- Väldigt bra. De senaste veckorna har varit tuffa, inte minst för min familj. Det jag borde göra nu är att ta med min hustru på en lång semester.

Stoppades av storm

Historien om alla problem som Gilliams drömprojekt haft är välkända. Under ett försök att göra filmen blev huvudrollsinnehavaren Jean Rochefort allvarligt sjuk. En inspelning drabbades av en förödande storm och översvämning – det gjordes till och med en hyllad dokumentärfilm, ”Lost in La Mancha”, om den händelsen. Tvivlade Gilliam någon gång på att filmen över huvud taget skulle bli verklighet?

- Oh ja, det har jag gjort många gånger. Men jag har ändå fortsatt framåt. Jag vet inte varför, jag borde ha gett upp, men ändå fortsatte jag. Jag vet inte om jag varit besatt, jag kan inte förklara det. Jag bara fortsatte.

Film om filminspelning

Som den nu ser ut är filmen en film om en filminspelning av Cervantes roman om mannen som tror han är en riddare och slåss mot väderkvarnar. Jonathan Pryce och Adam Driver har huvudrollerna, och Skarsgård den största manliga rollen därefter.

ANNONS

- Jag träffade Stellan för första gången på European Film Awards i Köpenhamn. Han höll ett så roligt tal till Mads Mikkelsen, att jag omedelbart visste att jag en dag skulle arbeta med honom.

Gilliam säger att han nu på äldre dar försöker ”bli kvitt” Monty Python, men kommer ändå in på den klassiska komedigruppen.

- I dag är allt så politiskt korrekt, och alla blir så kränkta och förnärmade, att det tar död på humorn. Jag lovar dig, om vi hade kommit med ett förslag om Python idag, så hade det inte blivit något. Då skulle Monty Python inte ha funnits.

Cannes, TT:s utsände

Fakta: "The man who killed Don Quixote"

Filmen är känd för att ha varit en av de längsta under produktion och även de mest olycksdrabbade. När Terry Gilliam 1989 fick rättigheterna till att filma romanen hade han inte ens läst den. Sean Connery, Nigel Hawthorne och Danny Devito var alla påtänkta för huvudrollen. År 2000 gjorde Gilliam ett första försök att faktiskt spela in filmen. Franske skådespelaren Jean Rochefort lärde sig engelska för att spela huvudrollen, men hoppade av på grund av prostatacancer. Då var Johnny Depp redan på plats i Spanien för att påbörja inspelningarna. Rochefort tog sig ändå dit men produktionen drabbades av fler problem och fick till slut ställas in. Dokumentären "Lost in La Mancha" släpptes 2002 och skildrar alla turer kring inspelningarna.

"The man who killed Don Quixote" har ännu inte fått någon distributör i Sverige och det är därför oklart när och om den kommer att visas på biograferna.

Källa: Rolling Stone

ANNONS