Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av Sveriges mest kända barnprogramsledare, Anita Lindman Lamm, har avlidit. Här är hon tillsammans med "Televinken" och Ola Lundberg, som styrde dockan. Arkivbild från år 2004.

"Televinken"-Anita är död

Anita Lindman Lamm, känd från den långvariga barnprogramsklassikern "Anita och Televinken", har avlidit vid 86 års ålder.

Hon gick bort i sitt hem i Norrtälje efter en tids sjukdom, uppger familjen för TT.

Anita Lindman Lamm föddes i Ludvika den 14 maj 1932, hade förskollärarexamen och var verksam som programledare, programpresentatör och producent på Sveriges Television i många år.

"Anita och Televinken" – programmet där hon var i glatt och pedagogiskt samspråk med marionettdockan Televinken – startade år 1964. Duon höll ihop i flera decennier och gjorde tv, radio, skrev böcker och spelade in skivor, bland annat i syfte att trafikutbilda unga.

"Alla kände igen henne"

I en intervju med Dagens Nyheter 2008 berättade Lindman Lamm att hon fick inspiration till Televinken från sin skoltid, då hon gjorde kasperdockor och framträdde med dem tillsammans med en lärare och andra elever.

Ola Lundberg, som höll i Televinkens trådar och gjorde dockans röst, berättar om ett intensivt samarbete i runt 40 års tid. Från morgonprogram i tv och radio till uppträdanden i folkparker i hela landet.

- Då fick vi mellan en och två postsäckar med brev i veckan, säger han till TT.

- Vi var väl kända av alla i Sverige, det fanns ingen som inte visste vilka vi var. Jag var lite av en doldis, men alla kände ju igen Anita när vi var ute på stan och gick och ville ha kontakt.

Brytningstid för barn

Han berättar om en brytningstid, där Televinken till skillnad från många barn kunde sätta sig upp emot de vuxna, i detta fall "Tant Anita".

- Anita var ju förskollärare till professionen och av den anledningen kunde hon ta barn. Hon var öppen för alla, hjälpte alla och hade bra fantasi, säger Ola Lundberg.

Anita Lindman Lamm lämnar efter sig två barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.