Helena Wästborn och Tommy Aldergrim har arbetat och uppträtt tillsammans sedan flera år tillbaka. Kanske har ni sett dem i samband med SVT:s sändningar av Melodifestivalen eller på någon av landets Pride-festivaler.
Men aldrig har de varit i ett så stort sammanhang som de här kvällarna på Ullevi.
– Det är fantastiskt roligt. Coldplay ligger långt framme när det gäller inkludering och tillgänglighet och då vill vi såklart vara med. Människor med hörselnedsättning blir tyvärr ofta exkluderade, så det här är bara så positivt, konstaterar Helena Wästborn som berömmer såväl arenabolaget Got Event som arrangören Luger för att man satsar på det här projektet.
Arbetsmiljön på Ullevi är speciell. Helena och Tommy står på ett upphöjt podium ganska långt bak på planen. Med ryggen mot den färgsprakande scenen tolkar man musiken för en publik på mellan 20 och 30 personer. De som vill har fått ta på sig speciella västar, subpacks, som vibrerar så att man verkligen ska känna musiken i kroppen.
Helena och Tommy har förberett sig genom att studera låtlistor, lyssna in sig på musiken och analysera texterna. Men när det väl är live gäller det att vara beredd på att det mesta kan hända. Som att Chris Martin ringer upp Elton John från scenen eller att en av de stora bollarna som ingår i föreställningar dimper ned på händerna när tolkandet pågår som mest intensivt.
– Man blir trött i kroppen så det gäller att hålla uppe energin alla kvällarna. Vi gör ju en show i showen och skapar en story för varje låt, förklarar Helena Wästborn.
De har läst intervjuer och försökt kolla upp om Coldplay pratat om vad låtarna handlar om. Samtidigt är det viktigt att inte skriva folk på näsan. Det ska finns utrymme för egna tolkningar. Duon vill absolut vara texten trogen samtidigt som det inte går att bara mata på med tecken efter tecken.
– Det är så många metaforer i Coldplays texter att det skulle bli helt obegripligt. Och jag har aldrig tecknat så mycket himmel och stjärnor... det känns i axlarna dagen efter, skrattar Tommy Aldergrim.
Chris Martin använder också teckenspråk
Har man varit på plats under någon av Coldplay-kvällarna på Ullevi kanske man lagt märke till att även sångaren Chris Martin använder sig av teckenspråk under låten ”Something just like this”. Helenas och Tommys publik såg det definitivt – och jublade.
– Det är viktiga förändringar som sker. Vi hoppas på att få synas ännu mer framöver, allra helst på scenen. Det är ju inte bara de tjugo som vi uppträder för som kan ha nytta av tolkningen. Det finns människor med hörselnedsättning även på andra delar av arenan, säger Helena Wästborn.
– Teckenspråk är tredimensionellt. Du kan berätta så mycket mer på kort tid jämfört med det vanliga, linjära språket. Så att titta på en teckenspråksartist kan ge en extra dimension även för fullt hörande människor i publiken, konstaterar Tommy Aldergrim.
LÄS MER:Recension: Coldplay, Ullevi - lördag 8 juli
LÄS MER:Recension: Coldplay, Ullevi – söndag 9 juli
LÄS MER:Coldplay-stjärnans besök på hajpade pizzerian Bov
LÄS MER:Nya ”snikens kulle” – så ser Ullevi och Coldplay ut från höghusen
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.