Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Länsteatern i Örebro minskar den fasta ensemblen med fyra tjänster.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Teateranslagen urholkas på alla nivåer

Länsteatern i Örebro drar in fyra fasta konstnärliga tjänster – vilket motsvarar en halvering av ensemblen, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt". Uppsägningarna förklaras av urholkade anslag, enligt Teaterförbundets ordförande.

- De senaste tio åren har de fasta tjänsterna för skådespelare minskat med 4–5 procent och bland sångare har tjänsterna minskat med 35 procent de senaste tio åren, säger Simon Northon, ordförande för Teaterförbundet, till "Kulturnytt".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han ser en förklaring i den så kallade kultursamverkansmodellen som innebär att regionerna får större inflytande över vad de statliga kulturpengarna ska användas till. Anslagen har inte höjts i samma takt som kostnadsökningarna, framhåller Northon, som talar om en utarmning av kulturlivet i regionerna.

Även Sverker Härd, direktör på Myndigheten för kulturanalys, som granskat länsteatrarnas ekonomiska utveckling, framhåller att anslagen urholkats, dock inte på grund av själva kultursamverkansmodellen.

- Bidragen har räknats upp men ändå urholkats oavsett om de kommer från kommunal, regional eller statlig nivå eftersom lönerna stigit mycket mer, säger Sverker Härd till TT.

- Det här drabbar framför allt den del av kultursektorn som är personalintensiv.

På länsteatern i Örebro pågår just nu fackliga förhandlingar. Mot slutet av året blir det klart vilka tjänster som försvinner.