Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Taylor på Soulastatics jubileum

Ginger Taylor har varit dj i 44 år och spelat över hela Europa. På lördag kommer han till Göteborg för att spela på soulklubben Soulastatics 15-årsfest. - Det är elfte året i rad jag kommer hit och det är alltid lika fantastiskt, säger han.

Göteborg är en soulstad av rang, om man får tro Ginger Taylor. I slutet av februari varje år ser han därför till att hålla schemat fritt för att kunna komma och spela på Soulastatics årsdagar. Klubbens 15-årsjubileum på lördag är inget undantag. Då lämnar han hemmet i Manchester för att spela för ett välfyllt Pustervik.

- Det är som att återuppleva ungdomen att komma till Göteborg. Jämfört med soulklubbarna i Storbritannien är det en mycket yngre och mer entusiastisk publik när man kommer till Sverige. Det är ofta en helt annan generation, säger Ginger Taylor.

I soulkretsar är Ginger Taylor en av de allra största. En stor del av hans liv handlar om att lägga händerna på sällsynta originalpressningar av northern soul-singlar från mitten av 60-talet. Helst av allt ska de komma från 1965 eller 1966. Då var de som allra bäst, menar Ginger Taylor. Skivorna har tagit honom runt hela kontinenten, men av alla länder han spelat i är Sverige favoriten.

- Om publiken i Storbritannien inte känner till låten som spelas lämnar de ofta dansgolvet. Spelar man en bra låt i Göteborg, känd eller okänd, blir den alltid väl mottagen.

Turerna till Göteborg har också inneburit många nya bekantskaper för den 59-årige Manchesterbon.

- Jag har säkert fått 30-40 nya vänner bara i Göteborg. Flera av dem kom hit till Manchester när jag fyllde 50 och jag hoppas att de kommer tillbaka i juni när jag fyller 60, säger Ginger Taylor.

Att vara en framgångsrik soul-dj kan också innebära stora kostnader. Ginger Taylor minns för åtta år sedan då han bytte 37 sällsynta sjutumssinglar mot två extremt sällsynta. Värdet på dem uppskattar han i dag till 8 000 pund – drygt 78 000 svenska kronor.

- Många köper sällsynta skivor bara för att de är sällsynta. Jag köper bara de skivor som jag vet håller hög kvalité och funkar på dansgolvet, säger han.

Att överleva så länge som 15 år hör inte till vanligheterna bland Göteborgs nattklubbar. Det är inte heller många soulklubbar i Europa som klarat sig så länge som Soulastatic.

- På många ställen klarar inte soulscenen att överleva. Men det finns så mycket entusiasm bland folket bakom Soulastatic att det funkar. Ni göteborgare borde vara stolta över det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.