Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Liseberg öppnar för säsongen i april kommer Evert Taubes värld att ha ersatts av interaktiv utställning om Håkan Hellström.

Taubes ägodelar lämnar Liseberg

Evert Taubes värld på Liseberg var för dyr och hade för få besökare. När den nu ersätts av en Håkan Hellström-utställning kommer Taubeföremålen att säljas – och ställas ut någon annanstans, hoppas Taubesällskapet.

Som GP tidigare rapporterat om har Liseberg permanent stängt ner sin Evert Taube-utställning. Sedan utställningen öppnade 2008 har besökarsiffrorna dalat. Istället för en kvarts miljon besökare per år, som var Lisebergs förhoppning, besöktes utställningen 2015 av strax över 20 000 personer.

Men man har inte bråttom med att sälja samlingen.

– Just nu håller vi på att katalogisera alla föremål för att se till att samlingen är i ordning, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. Därefter ska den säljas eller doneras, vilket av det har vi inte tagit ställning till än.

Kostar 3 miljoner

Det var en stor investering att köpa in Taubeföremålen 2007. Utställningen har också visat sig vara dyr att driva, med tanke på det relativt låga antalet besökare. Enligt Andreas Andersen har kostnaden legat på ungefär tre miljoner per år.

– Vi har haft en utställning som vi varit stolta över, men det har blivit tydligt att det i framtiden är någon annan än Liseberg som får ta vara på samlingen, säger Andersen.

LÄS MER: Sven-Bertil Taube om att Taubemuseet är hotat

Samlingen finns fortfarande kvar i Lisebergs arkiv, men exakt vad som ska hända med den är inte helt avgjort.

– Förmodligen kommer vi att sälja eller donera samlingen. Vi har ett par intressenter som kan tänka sig att ta över. Det kan hända att delar går till forskningsprojekt, eller så blir det en ny utställning någon annanstans.

Fantasterna kan finansiera

När det blir aktuellt för Liseberg att lämna ifrån sig samlingen kommer de att kontakta Taubesällskapet för konsultation. Det är i alla fall vad de blivit lovade, enligt sällskapets ordförande Karl-Gunnar Roth.

– Vi är angelägna om att utställningen kommer på benen igen, vi kan till och med tänka oss att finansiera delar av den, säger Roth till GP.

De fick beskedet om att föremålen skulle säljas efter att det klubbades igenom på Lisebergs styrelsemöte i december.

LÄS MER: Här växer Håkanmuséet fram

– Det är tråkigt ur ett kulturellt perspektiv, men vi blev inte särskilt förvånade, säger Karl-Gunnar Roth.

Han förstår resonemanget att utställningen haft för låga besökssiffror, men tror samtidigt att Liseberg misstagit sig på en punkt.

– Jag misstänker att många som besökt utställningen åkt till Liseberg just för utställningens skull. Hade det inte varit för den hade de nog inte åkt dit.