Tarik Saleh vill ta svensk film vidare

Tarik Salehs nya film har redan nu satt igång diskussioner. Med Tommy kastar han ut gamla mallar genom fönstret och presenterar något i princip helt nytt på biohimlen – en tungt kriminell kvinna. Som dessutom har huvudrollen.

Med få undantag porträtteras kvinnor i filmens värld som viljelösa offer. I sin nya film Tommy vänder Tarik Saleh på steken. Där får vi möta Estelle, som är så långt ifrån de där bleka kvinnorna som vi bara kan komma. Hon accepterar inte att vara ett smycke vid sin pojkväns sida, utan har i stället tagit över hans olagliga affärer. Kvinnan bakom mannen. Slug. Stenhård. Men också skör.

- Så fort en kvinna börjar göra aktiva val i en film dömer publiken henne. Dessutom hårdare än vad de hade gjort om hon vore en man, säger Tarik Saleh.

Tarik Saleh är uppvuxen i Stockholms västra förorter och har sett en hel del kvinnor som Estelle under årens lopp.

- De är fascinerande och karismatiska, men en sida av dem skrämmer mig också. Män snackar. Det gör inte kvinnor. De är jävligt bra på att hålla en hemlighet och i tysthet bära på sanningen, säger han.

Moa Gammel, som spelar Estelle, fick rollen till viss del för att hon påminde om dessa kvinnor. Det var något med henne som fick Tarik Saleh att vända ner ansiktet när de fick ögonkontakt. Just i skådespelarnas ögon ligger mycket av filmen. Moa Gammel beskriver detta bra.

- Alla karaktärer har något brustet i blicken. De har gått över för många gränser och förlorat sin mänsklighet. Jag gestaltade Estelle som ett vilt djur, en tigrinna som kämpar för sitt barn.

En korrekt liknelse. Våld och förtvivlan finns det gott om i den här intensiva actionthrillern. Ett resultat av att Tarik Saleh var trött på de mesiga konflikterna i svensk film och ville komma med något nytt.

- Tommy är på liv och död, där huvudpersonen på riktigt slåss för sin överlevnad. Sådant är tacksamt för en filmskapare. Jag kan inte recensera min egen film, men jag är nöjd med att den känns sann. Alla inblandade har gett 100 procent. Vi har inte kompromissat, inte ändrat på något för att vara till lags, säger han.

När GP frågar om det kommer någon uppföljare är han väldigt hemlighetsfull och verkar inte vilja - eller kunna - diskutera saken.

- Jag är väldigt förtjust i karaktären och är fortfarande intresserad av den, men vi har inte pratat något konkret om det, säger han.

Den som redan nu är nyfiken på vårens stora snackis har chansen i helgen, då Tommy avslutar filmfestivalen. Biopremiär i resten av landet 14 mars. Missa inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.