Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tar stökiga barndomen till krogscenen

När frågor om uppväxt och familj dykt upp under intervjuer har Martin Stenmarck tidigare svarat lite snabbt och överslätande. Men med åren har reflektionerna kring barndomen och hur den format honom blivit både vanligare och viktigare. Och nu är han beredd att dela med sig av sin historia.

- Jag ville göra någonting annat, något mer berättande på scen och till slut insåg jag att min egen story faktiskt kan vara intressant även för andra människor, konstaterar Martin Stenmarck.

Tillsammans med komikern Kristoffer Appelquist (ett "geni" om man frågar Martin) har han skrivit och fogat samman föreställningen Syskonkärlek – räkna med bråk. En betydande del av arbetet har handlat om att intervjua flera av sina elva syskon.

- Det är märkligt hur man kan minnas och uppfatta händelser på helt olika vis, även om man varit i samma rum när det hände. Det som någon av oss syskon tyckte var väldigt jobbigt var en bagatell för någon annan, konstaterar Martin Stenmarck som har tre av sina syskon boende i Göteborg 

Var arg på sin mamma

Martin Stenmarck backar inte för allvaret i den kommande föreställningen. Han säger utan omsvep att han länge var arg och besviken på sin mamma för att hon ständigt ryckte upp barnen, plötsligt kunde försvinna flera veckor, flyttade bopålarna från ställe till ställe och byggde en föränderlig familj med fyra olika fäder.

- Jag fyller 45 i höst och med åren har jag själv mognat, ilskan har runnit av och jag har fått större förståelse för mamma. Hon kunde inte hantera sina impulser och det fick en del jobbiga konsekvenser. Men det bestående minnet är att hon ändå alltid såg oss barn och gav oss kärlek, konstaterar Martin Stenmarck.

Har din barndom påverkat hur du själv är som förälder?

- Så är det nog för alla i olika utsträckning, vissa saker tar man efter och annat vill man till varje pris undvika. Jag har inte känt mig osäker i papparollen på grund av hur mamma var, men däremot har tagit med mig känslan av att så länge det finns kärlek och sammanhållning klarar man sig bra även om livet är rörigt i övrigt. 

Är det budskapet i föreställningen?

- Det finns inga pekpinnar, men jo, idén om att man i en familj behöver kunna ha överseende med varandras egenheter och hålla ihop och visa varandra kärlek och respekt är viktig. Och det gäller ju inte bara familjen utan hela samhället. Så det på viset blir historien också väldigt aktuell.

Din mamma är borta sedan några år, vad tror du hon hade tyckt om föreställningen?

- Jag tror hon skulle tycka om den. Visst ifrågasätter flera av hennes val ganska hårt, men samtidigt hade jag ju inte funnits och inte blivit den jag är utan henne. Så det är klart att jag är tacksam för det. Det är kärleksfull föreställning.