Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tar New York till Röda sten

Från New York till Göteborg, med kreativitet och kärlek i bagaget. Americk Lewis och hans vänner hyllar Göteborg med festival på Röda sten i eftermiddag.

Americk Lewis kom till Göteborg första gången för fyra år sedan. Han kände ingen och fick tillbringa tre nätter på Centralstationens bänkar. Men sedan vände det. Nu ser Americk Göteborg som sin andra hemstad bredvid New York. I eftermiddag anordnar han en festival vid Röda sten.

– Alla mina vänner har så mycket talang. Jag har drömt om att kunna visa det för människor i flera år, och nu blir det äntligen av, säger Americk Lewis.

Började med godis

Det började med godiset Swedish fish. När Americk växte upp i New York på 80-talet stod han och de andra barnen i området i kö för att köpa den amerikanska versionen av Malacos fiskar. Americk bestämde sig då för att han en gång skulle åka till Sverige. 

Till slut hade han pratat om det i så många år att kompisen Nicholas Sosin köpte en biljett till honom. I listan över flygplatser valde Americk Landvetter, eftersom han trodde att Göteborg var Sveriges huvudstad.

– Och nu är det huvudstaden för mig, säger Americk och ler.

Hittat sitt nav

Efter att ha vandrat upp och ner längs Avenyn i bitig oktobervind och inte riktigt vågat närma sig svenskarna stötte han på kanadensaren Kyle Buck Tompson, som bjöd in honom att sova på soffan. Dagen efter gick de till Viktors kaffe på Geijersgatan. Det blev Americks nav i Göteborg.

– Här har jag lärt känna så många fina människor, säger han. 

Americk bär med sig "friend books", där personer han träffar får rita en bild och skriva en hälsning. Han bläddrar igenom ett slitet häfte med tuschteckningar från alla han träffat under sina tio resor till Sverige.

Många av dem är musiker och konstnärer, liksom Americks bekantskapskrets i New York. Han själv rappar. Vännerna han har med sig från New York till Göteborg den här gången, Nicholas Sosin, Comfort Katchy och Naiika Sings, sysslar med poesi och musik.

"Här finns kärlek"

När idén om en festival började gro hos Americk kändes det helt logiskt att det skulle ske i Göteborg, säger han.

– Är du från New York kan du få saker att hända. Folk tror på sig själva och är bra på att presentera vad de gör. Men det är ett hårdare klimat, med fokus på att du ska kunna tjäna pengar. Svenskarna är inte lika bra på att lyfta fram sig själva, men här finns en kärlek och uppmuntran som saknas i New York.

All my friends are stars är namnet på festivalen, där man bland annat kan höra hiphop, pop, soul, r'n'b och spoken word. 

– Det är sådant du inte kan höra på radio, men som förtjänar en plats, säger Nicholas Sosin.

– Vi vill också att människors erfarenheter ska få plats, säger Americk. Det är inte bara spelningar, folk kan dela med sig av sina liv.

Sagt upp sig

De fyra New York-borna har rest runt i Sverige under sommaren. Bland annat gjorde de ett inhopp i Din Gata i P3 när de var i Malmö. Naiika Sings har sjungit på gatorna under hela resan.

– Jag sa upp mig från mitt jobb för ett år sedan och började sjunga ute bland folk, säger Naiika. Många här i Sverige stirrar först och skyndar sedan förbi, men många önskar låtar. Ropar någon "Sjung Whitney Houston!" så gör jag det. En del kommer fram och pratar.

Förutom att festivalen lyfter fram Americks vänner i New York och Göteborg är den en hyllning till hans bortgångne pappa.

– Han gick alltid och hummade på någon melodi, men levde aldrig ett sådant liv att han kunde satsa på musik. Därför är det extra viktigt för mig att följa min passion.

Och givetvis kommer det att finnas en "friend book" för publiken att fylla i.