Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tankar om arbete | Ann Bergman, Gunnar Gillberg, Lars Ivarsson (red)

Tankar om arbete | Ann Bergman, Gunnar Gillberg, Lars Ivarsson (red)

Tankar om arbete slår fast att utseende numera är viktigare än klasstillhörighet för en anställning. Björn Gunnarsson har läst bidragen i en antologi som är en översikt över aktuell arbetslivsforskning.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Sakprosa

Sakprosa

Tankar om arbete

Ann Bergman, Gunnar Gillberg, Lars Ivarsson (red)

Premiss

Stig Larssons famösa yttrande, att utseende numera är viktigare än klasstillhörighet, har stöd i samhällsforskningen. Arbetsgivare menar att estetiskt tilltalande anställda bidrar till att skapa en positiv profil för företaget.

Så skriver Henrietta Huzell i den arbetsvetenskapliga antologin Tankar om arbete

Frågan om arbetets vara eller inte vara håller på att få en renässans av flera anledningar. Rationalisering, robotisering och digitalisering gör alltfler mänskliga arbeten onödiga. Arbetslinjens resultat ifrågasätts, när arbetslöshetssiffror permanentas. Idéer om arbetstidsförkortning och medborgarlön återkommer. Och slutligen vaknar återigen tvivlen på lönearbetet som allena saliggörande för mänsklig livskvalitet, inte minst i spåren av sociologen Roland Paulsens uppmärksammade böcker. 

Antologin är en så kallad vänbok till sociologen Jan Ch Karlsson, men vill också vara en översikt över aktuell arbetslivsforskning. Den är i allmänhet – om än inte alltid – mer konservativ än Paulsens synvinklar. Så menar till exempel Bengt Furåker, med titeln på sin uppsats, att någon form av arbetslinje måste vi ha. 

Lite mer mångsidigt reflekterande är Gunnar Aronsson. Även här är titeln avslöjande: Arbete – förbannelse eller livets mening. Aronsson ger en förtjänstfullt enkel och pedagogisk genomgång av arbetsetikens historia, och avslutar med ett fint, utopiskt citat av Jenny Wrangborg: ”Jag vill ha ett samhälle där ingen jobbar för någon annan men alla arbetar för varandra.”

Tyvärr är flera bidrag hållna i strikt akademiskt tonfall, så antologin är inte direkt någon nöjesläsning. Men den kan ju vara nyttig ändå. Inte minst läsvärda är bidragen som handlar om flexibilitet, individualisering och det diffusa begreppet anställningsbarhet.