Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tami Tamaki tar sin finstämda elektro till Nef

Det var Guldbaggebelönade filmen Nånting måste gå sönder som satte artisten Tami Tamaki på kartan tack vare hennes låt Never loved this hard this fast before. På fredagskvällen spelar hon på Nefertiti.

– Det handlade egentligen bara om väldigt bra tajming. Jag hade precis lagt upp låten på Youtube och strax därefter blev jag kontaktad av Eli Levén som skrivit boken bakom filmen, säger Tami Tamaki.

Låten I never loved this hard this fast before är huvudlåten i filmen Nånting måste gå sönder om en ung transkvinnas resa mot att bli sig själv. Saga Becker blev första transperson att vinna en Guldbagge för sin huvudroll i filmen och den då relativt okända artisten Tami Tamaki började bokas upp för spelningar runtomkring i Europa och USA.

– Det är helt sjukt vilken respons jag har fått; folk hörde av sig och sa att de kände igen sig i låten och en person berättade att den klistrat upp låttexten över hela sin vägg, säger hon.

Tami Tamaki menar att filmen och låten passar väldigt bra ihop och att hon själv känner igen sig i filmens tema om identitetssökande.

– Jag skrev den här låten när jag helt enkelt var jättekär i en person och både filmen och låten är väldigt ärliga utan några förskönande omskrivningar.

– Jag har ju en koppling till filmens tema men sedan kan jag tycka att det finns en poäng i att inte behöva förklara sin identitet, säger hon.

För tre år sedan flyttade den då 23-åriga Tami Tamaki från Göteborg till Leipzig för att satsa på musiken. Hon hade hållit på med musik sedan hon var 16 år, men det var först med I never loved this hard this fast before som hon hittade sitt utryck.

– Jag har alltid gjort jättemycket musik men inte vågat visa det för någon eftersom att jag helt enkelt inte hade hittat hur min musik skulle låta. Det här var den första låten jag släppte, säger Tami Tamaki.

Nu bor hon i Berlin där hon även bott i omgångar de senaste åren. Hon beskriver sin musik som klubbig och dansant, och väldigt ärlig.

– Jag skriver om relationer på ett sätt som jag inte tycker har gjorts i andra låtar. Bland annat skriver jag ofta om sex på ett väldigt öppet sätt, säger hon och berättar att hon hittade till den elektroniska musiken först efter att hon provat på allt annat.

– Jag tyckte att det var roligare att sitta med hörlurar och laptop än med en gitarr. Det blir en hel värld som man kan gå in i och vara för sig själv, säger Tami Tamaki.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.