Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gabriel Tallent har hyllats för sin debutbok "Min älskade älskling", men också fått kritik för att den skulle vara sexistisk.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tallent – debutant som hyllas och hånas

Med romanen ”Min älskade älskling” har 30-årige Gabriel Tallent fått ett dundrande internationellt genombrott. Filmbolagen står på kö för att få köpa rättigheterna – men hittills har Tallent tvärnobbat alla erbjudanden.

- Jag vill ha en kvinnlig regissör med klar feministisk agenda. Annars säljer jag inte rättigheterna. Jag vill att någon gör cool feministisk konst av boken, säger Gabriel Tallent till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Orsaken till hans bestämda hållning är den kontroversiella handlingen i boken. Berättelsen utspelas i Mendocino, ett område som ligger norr om San Francisco, där Tallent har vuxit upp med sina två mödrar. Huvudperson i boken är 15-åriga Turtle, som bor ute i vildmarken med sin pappa. Denne är preppare, han förbereder sig och dottern för den kommande katastrofen och lär henne allt om vapenhantering – samtidigt som han utnyttjar henne sexuellt. Turtle både älskar och hatar sin far, och till sist måste hon använda det hon har lärt sig för att skydda sig från honom.

"Hon är ett offer"

- Detta med att människor kan älska den som också skadar dem, det är inte ovanligt, säger Gabriel Tallent och fortsätter:

- Jag arbetade mycket noggrant med skildringen av Turtle. Jag ville inte riskera att hon blev en stereotyp. Hon är ett offer för sexuellt utnyttjande, men hon hittar också en väg framåt. Hon är inte perfekt, hon är vilsen, men hon är stark, även om hon oftast inte ser sig själv som stark.

Tematiken med både våldtäkter och incest har gjort att boken vid sidan av allt beröm också har fått kritik av några skribenter som kallar den sexistisk. Tallent förstår inte kritiken.

- Böcker är någonting passivt, du fyller dem själv med dina bilder. Det här är inte en bok för alla, det vet jag. Våldtäkt handlar om makt och om förakt och om man inte berättar om hur det är, så ger man upp inför våldtäktsmännen. Jag känner flera kvinnor som har liknande erfarenheter, och de har inte haft en sådan här hjältinna tidigare.

King berömde boken

Från början skulle romandebuten ha blivit en bok om den globala uppvärmningen, men under arbetet svängde den till att i stället bli berättelsen om Turtle och hennes pappa. Tallent säger att det inte var några som helst svårigheter att få ett förlag att nappa – och uppmärksamheten kring boken blev inte direkt mindre när Stephen King skrev om den och kallade den ”ett mästerverk”.

- Min fru och jag hade varit ute i öknen vid Joshua Tree i flera dagar. När vi kommit ut ur den kollade hon mina mejl och sa ”du, titta här…”. Stephen King hade uppmärksammat boken.

Gabriel Tallent hyser dock inget större förtroende för Hollywood när det gäller feminism.

- Det har de aldrig varit bra på. Jag är uppfostrad av två kvinnor, min fru och jag är feminister, det jag läser är feministiskt. Så jag kommer inte att sälja filmrättigheterna förrän det kommer en stark, feministisk, kvinnlig regissör som säger att hon är intresserad.