Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ta ert förnuft till fånga!"

I tisdags höll kulturnämnden ett extrainsatt möte där det beslutades om att stänga Röhsska museet. Love Jönsson, museiintendent på Röhsska, vädjar till Kulturnämnden att ompröva sitt beslut: "Det är oövertänkt, förhastat och destruktivt".

I tisdags höll kulturnämnden ett extrainsatt möte där det beslutades om att stänga Röhsska museet. Beslutet kom som en blixt från klar himmel för museets personal. Love Jönsson, intendent på Röhsska, menar att Kulturnämndens överraskande beslut att stänga museet kommer att skada verksamheten.

– Det är oövertänkt, förhastat och destruktivt. kulturnämnden drar undan mattan för museets verksamhet och omöjliggör en positiv utveckling. Under en följd av år har arbetsgivaren vägrat att lyssna på medarbetarnas synpunkter och önskemål, och har i stället konsekvent agerat utifrån en egen, oförutsägbar agenda. Vi som arbetar här har länge efterlyst en långsiktig planering för framtiden utan att få det minsta gehör.

LÄS MER: Kulturnämndens beslut: Röhsska stänger

En stängning av museet anser han måste hänga samman med andra nödvändiga åtgärder, exempelvis en omfattande renovering och tillgänglighetsanpassning av byggnaden.

"Ett dråpslag mot museet"

– Att godtyckligt stänga Röhsska inför 2017, skrota våra sju pågående utställningsprojekt för året och alla andra samarbeten kring den publika verksamheten skulle vara ett dråpslag mot museet och endast ytterligare försvåra den redan ansträngda arbetsmiljön. 

Love Jönsson vädjar nu till Göteborgs kulturnämnd:

– Ta ert förnuft till fånga, dra i handbromsen och starta om processen kring att förbättra förhållanden på museet. Det finns inte utrymme för mer hemlighetsmakeri och plötsligt presenterade ad hoc-lösningar. Lägg prestigen och makthierarkierna åt sidan och bjud in de fackliga parterna till samtal kring vad som behöver göras i stället för att först först presentera en förment lösning som enbart skapar nya problem. 

Marie-Louise Reinhold, huvudskyddsombud på Vision, vittnar om dålig stämning på Röhsska under onsdagen:

– Personalen har uttryckt sorg och besvikelse. Man förstår inte vad det här är för ett konstigt beslut, eller varför det fattas just nu. För många är den akuta situationen över nästa fredag då den nuvarande chefen Susanne Erixon slutar.

– Sedan kan en lång resa för att förbättra arbetsmiljön ta sin början, men ingen här vill stänga museet.

Den 29 november förväntas Röhsskas arbetsgivare Göteborg stad, efter diskussioner med facken, inkomma med en handlingsplan till kulturnämnden som då ska fatta fler beslut om museets framtid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.