Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson får kritik från Astma- och allergiförbundet. Arkivbild.

"Tårtgeneralen" får allergikritik

Filip Hammar och Fredrik Wikingssons nya film "Tårtgeneralen" får hård kritik av Astma- och allergiförbundet. Filmen förlöjligar personer med astma, allergi och överkänslighet, menar organisationen.

"Tårtgeneralen" gick upp på svenska biografer i förra veckan och seglade snabbt upp på biotoppens förstaplats. Men filmen får nu hård kritik av Astma- och allergiförbundet för att förminska och nedvärdera bilden av människor med allergisjukdomar.

Sjukdomar

"Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast", säger Maritha Sedvallson, ordförande, i ett pressmeddelande.

Den scen förbundet syftar på är när filmens huvudperson Hasse P, spelad av Mikael Persbrandt, kliver in på ett café där en kvinna kommenterar att han doftar så starkt av parfym att det känns flera meter bort. Hasse P svarar då att det är det som är meningen.

Scener av det slaget kan liknas vid att "uppmana till kränkande behandling och mobbning", skriver förbundet.

Inte menat som förminskning

Fredrik Wikingsson säger till Aftonbladet att meningen med scenen inte har varit att förminska människor med allergier.

- Jag förstår att det är ett helvete för människor med allergi. Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi. Man kan ha stor respekt för folk med doftallergi samtidigt som man gör en film där en människa luktar mycket parfym, säger han.

I fjol kritiserade organisationen Unga Allergiker SVT:s julkalender "Jakten på tidskristallen" för bilden man gav av barn med astma. I februari i år fick den animerade filmen "Pelle Kanin" klippas om efter kritik från föräldrar och allergiorganisationer runt om i världen.