Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Systrarna Vaz till hundra procent

Systrarna Jenny och Cecilia Vaz är två av Sveriges just nu hetaste producenter med en rad samarbeten på meritlistan. Just nu är den mångfacetterade Lilla Edet-bördiga duon aktuell med sin första samling egna låtar.

Tidningen TTELA har skrivit om systrarna Jenny och Cecilia Vaz vid flera tillfällen, om uppväxten i Lilla Edet och hur de tidigt fick upp ett musikintresse som bara kommit att bli starkare med åren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2007 gick de musikutbildningen Beats and Rhymes Academy i Färgelanda, och under den tiden blev skapandet mer på allvar.

– Där kunde vi jobba ostört och verkligen fördjupa oss i de tekniska bitarna. Vi gjorde för första demo och blev sedan signade av Universal Musics förlag. Efter att vi bott i Göteborg under några år blev det flytt till Stockholm eftersom det finns fler möjligheter i branschen där, säger Cecilia.

Under åren har de jobbat med en rad artister vilket i sig gett många perspektiv och infallsvinklar. Samtidigt har systrarna också odlat det egna projektet Vaz, som just gett ut EP:n “Necessary, Pt. I”.

– Vi har släppt några singlar innan men det här är en första större samling låtar. Initialt tänkte vi ge ut en fullängdare, men det är lite olika känslor i låtarna så vi delade upp dem på två, berättar Jenny.

En av anledningarna till musikens olika dimensioner är systrarnas kulturella arv från fadern, som kom till Sverige från Kap Verde. Dennes röst hörs för övrigt i låten ”Education”.

– Han gick bort i cancer för fem år sedan och det kändes så himla viktigt att hylla honom och familjen. Han var en så stark personlighet och stöttade alltid oss, precis som vår mamma gör, berättar Cecilia.

“Necessary, Pt. I” kommer att få sin logiska efterföljare mot slutet av året.

– Den första delen är lite mer tropisk och vårig, lite mer av pappas sida, den andra är lite mer nordisk som är mamma. Får se om vi kan få med hennes röst på något sätt, säger Jenny.

– Det blir som två årstider och också en parallell till vår egen uppväxt och de kontrasterna, fortsätter Cecilia.

Systrarna hämtar influenser från en rad håll och har lyckats med konststycket att skapa sitt helt egna uttryck.

Tunga beats i kombination med sofistikerade rytmer, delikata körer, skruvade arrangemang, dofter av kapverdianska musikstilar och starka melodier är några av ingredienserna som utgör Vaz universum.

– Det är alltid svårt att analysera sin egen musik. Vi går på känsla och har alltid ett bra flow när vi jobbar. Samtidigt försöker vi hela tiden också hitta nya utmaningar som inspirerar oss. Och vi gör allt i produktionerna själva, bygger till exempel alla beats från grunden, säger Cecilia.

– Allt som hörs på skivan är vi, och vi har även gjort allt annat, som omslag och det visuella materialet. Det här är jag och Cicci till hundra procent och vi ger även ut det på vår egen label Kinship. Vi valde att göra det helt independent och har inte behövt kompromissa på något sätt, säger Jenny.

Cecilia fortsätter:

– Visst har det såklart varit nervöst att trycka på den röda knappen och skicka ut skivan i världen efter att vi suttit i vår egen bubbla. Men vi har fått jättefin respons och det är bara positiva känslor.

Systrarna berättar att arbetet med “Necessary, Pt. II” är klart till ungefär hälften. Efter att ha haft lite semester för första gången på många år återupptas nu skapandet av resten.

Förhoppningen är att de två delarna så småningom ska släppas tillsammans på vinyl.

– Och att uppträda live är en stor del av hela Vaz-projektet, vi vill absolut ut på turné, möta publiken och visa vad vi går för på scenen, säger Cecilia.