Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systrar som skapar sin egen musikscen

Jenny och Linda Gustafsson var trötta på att definieras av andra, så de skapade sin egen plattform. Gbg Art Pop är musik utan genregränser där alla uttryck får plats.

– Jag ville spela min egen musik och det var egentligen därför jag ville starta ett skivbolag, säger Jenny Gustafsson medan hon visar vägen från Viktoriagatans soljus in till de mörka replokalerna i den så kallade "bunkern", som även huserar Gbg Art Pops kontor. 


– Nuförtiden ska man gärna vara sin egen entreprenör och skapa sina egna förutsättningar.

– Men då får vi också göra precis det vi vill, säger Linda Gustafsson som är projektledare för systrarnas gemensamma projekt Art Pop.

Båda två har tidigare arrangerat festivaler genom den ideella kulturföreningen Kartong Inn som framförallt fokuserade på jazz. Men för ett år sedan insåg systrarna att de ville bredda sitt fokus.


– Problemet med genrer är att det begränsar, säger Linda Gustafsson.


– Det bildar små interna grupper utan kontakt med varandra. Men vi vill luckra upp grupperna och skapa möten över konstnärliga och kulturella gränser, säger Jenny Gustafsson. 


Själva termen Art Pop syftar just på popmusik som spänner över genrer, men som också når konstnärlig verkshöjd.


– Pop räknas inte som finkultur utan ses ofta som något väldigt enkelt, säger Linda Gustafsson.


– Och det är ju inte så konstigt, "populärmusik" har alltid varit musik för den kommersiella marknaden, säger Jenny Gustafsson medan Linda tillägger: 


– Att det nästan inte finns några högre utbildningar för popmusik tycker jag är väldigt talande för samhällets syn på vad som är fin och ful konst. Många tänker sig att pop inte håller särskilt hög kvalitet, säger hon. 


– Men vi vill visa att pop är konst.


De två systrarna är uppvuxna med musik, båda deras föräldrar är frilansande musiker. Och att de själva är släkt, samtidigt som de driver ett företag, ser de både som en fördel och en nackdel.


– Vi har extremt tät kommunikation och tänker väldigt mycket likadant. Men samtidigt har vi ingen motpol som utmanar oss och kommer med nya infallsvinklar, säger Jenny Gustafsson.


Till spelningen på Folkteatern, som är Gbg Artpops första arrangemang, har duon bara bokat kvinnliga artister, något som Linda Gustafsson helst inte vill lägga fokus på.


– Vi är självklart väldigt medvetna om hur könsfördelningen ser ut i branschen men vi är inte ett jämställdhetsprojekt. Vi arbetar genusmedvetet men fokus måste ligga på musiken, vi har bokat duktiga kompositörer som råkar vara kvinnor.

 

Ikväll anordnar Gbg Art Pop festivalen The Art Pop Experience på Folkteatern, där kompositörerna Xenia Kriisin, Stina Koistinen, Amina Hocine och Jenny Gustafsson uppträder med nyskrivna verk.