Lisa Syrén var själv med och valde ut sina efterträdare. "Jag är så glad över att Sveriges Radio lyssnade", säger hon. Pressbild.
Lisa Syrén var själv med och valde ut sina efterträdare. "Jag är så glad över att Sveriges Radio lyssnade", säger hon. Pressbild.

Syrén lämnar "Ring så spelar vi" för kärleken

ANNONS

Den 16 juni sänder folkkära Lisa Syrén, 62, sitt sista "Ring så spelar vi". Sedan lämnar hon Sveriges Radios flaggskepp efter mer än två decennier vid mikrofonen.

- Framför allt ska jag se hur det är att leva vanligt familjeliv. Jag tycker att min man är värd det. Jag är ju alltid borta fredag och lördag och så har det varit i 22 år i princip. Det kan ju vara kul att få reda på vad fredagsmys är, säger hon.

ANNONS

Lisa Syrén gifte sig med maken Mikael Jardbrink för sex år sedan och paret bor i Karlskrona. Nu ser hon fram emot att vara tillsammans med honom mer.

- Det är det viktigaste av allt. Att vårda kärleken och kunna vara tillsammans. Vi har bara söndagarna som det är nu. Han jobbar också mycket, säger hon.

Ingen pension

Att sluta är något som hon funderat på ett tag, men samtidigt tog hon hand om sin pappa, som bodde i Växjö där programmet sänds ifrån. När pappan gick bort 99 år gammal i början av året var det inte lika mycket som höll henne kvar.

- Men det var frestande att göra programmets 50-årsjubileum i våras, och det blev så fantastiskt roligt, säger hon.

Men någon pension blir det inte fråga om. Lyssnarna kan höra henne i "Lördag med Lisa" (som spelas in i förväg) och "P4 Plus" även i fortsättningen. Därtill fortsätter hon att skriva och att åta sig olika uppdrag utanför radiovärlden.

ANNONS

- Men jag kommer att sakna direktsändningen, samtalen med lyssnarna och framför allt mitt team. Det är en fantastisk resa vi har gjort tillsammans och jag hoppas verkligen att kan lösa det så att de får ha produktionen kvar i Växjö, säger hon.

De tar över programmet

Lisa Syrén var själv med och valde sina efterträdare – och i höst tas programmet över av SVT-profilen Pernilla Månsson Colt och P3-veteranen "Christer"-Christer Lundberg.

- Det är en enorm ära bara att få frågan. Det här är nog det enda radioprogram förutom "Trackslistan", som har betytt någonting för mig under min uppväxt, säger Christer Lundberg, som sänder sitt första "Ring så spelar vi" den 1 september.

Efter 15 år i etern är han varm i kläderna när det gäller att prata med lyssnare, minst sagt.

- Det är ett sorts nedslag i folks hem, vilket är väldigt häftigt. Vi går ju mot ett allt mer polariserat samhälle och de här punkterna där vi fortfarande kan mötas på samma villkor blir allt värdefullare. Vem som helst kan höras, vem som helst kan få sin musik spelad och det tror jag är skitviktigt, säger han.

ANNONS

"Sätta sin prägel"

Christer Lundberg även i fortsättningen att sända "Kvällspasset i P4". Han och Pernilla Månsson Colt kommer att turas om att sända "Ring så spelar vi". Några större förändringar i det 50 år gamla programmet blir det inte, säger han.

- Jag kan bara göra det på det sättet som jag kan och det är ju klart att det kommer att sätta sin prägel, men samtidigt har Lisa Syrén varit exemplarisk i rollen och det är stora skor att fylla.

TT

Fakta: "Ring så spelar vi"

Programmet sändes för första gången den 20 april 1968.

Då fick vänner och bekanta till programledaren Lars Hamberg ringa in för säkerhets skull, men konceptet med låtönskningar och frågesport gjorde snabbt succé. Snart hände det att Televerkets telefonledningar blev överbelastade när tusentals lyssnare ringde in samtidigt.

1969 tog Hasse Tellemar över. Han skulle egentligen bara vikariera under Hambergs semester, men blev kvar fram till sin pension 1988.

1993 flyttade "Ring så spelar vi" från P3 till nystartade rikskanalen P4. Efter en tid med Thord Carlsson och Mona Krantz togs programledarskapet 1996 över av Lisa Syrén, som mellan 1997 och 2008 delade programmet med Lasse Swahn.

I juli 2016 firade Lisa Syrén 20 år som programledare och gick därmed om Hasse Tellemar som den som lett programmet längst.

Programmet har i dag omkring 1,6 miljoner lyssnare varje lördag och är ett av Sveriges Radios mest populära program.

Källa: Sveriges Radio

ANNONS