Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bong Joon-Hos film "Parasite" vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.

Sydkoreansk svart komedi vinner Guldpalmen

Den sydkoreanska filmen "Parasite" får det mest prestigefyllda priset, Guldpalmen, på filmfestivalen i Cannes. En väntad vinst för en film och en regissör som varit omgärdad av favoritrykten under hela veckan.

"Parasite" är en film om klassklyftor. I centrum står en mycket fattig familj. Sonen lyckas under falska förespeglingar få jobb som engelsklärare åt tonårsdottern i en mycket rik familj. Han lyckas få sin syster anställd som konstlärare till den unge sonen.

När TT:s utsände Gunnar Rehlin träffade regissören Bong Joon-Ho i Cannes häromdagen ville han själv tona ned sitt favoritskap i tävlingen:

- Jag har suttit i olika jurygrupper i till exempel Berlin. Jag vet hur oförutsägbart det är att välja en vinnare. Ibland kan det ändras under den sista halvtimmen av jurysammanträdet. Det handlar om ren tur.

Det näst största priset fick fransk-sengalesiska dramat "Atlantique", i regi av Mati Diop, som nu skrivit historia genom att vara den första svarta kvinna att regissera en film som tävlat på festivalen.

"Finns mycket smärta"

Priserna för bästa kvinnliga skådespelare gick till Emily Beecham, som spelar en forskare som börjar ana att växten hon genmodifierat kan ha oanad påverkan på andra levande varelser. Antonio Banderas fick priset för bästa manliga skådespelare för sin roll i långtida samarbetspartnern Pedro Almodóvars "Pain and glory", där han spelar en spansk filmregissör i kreativ kris.

- Folk tror att vi lever på röda mattan men det är inte sant. Vi lider, vi offrar saker. Det finns mycket smärta bakom varje skådespelare. Men det finns också ära och i kväll är det här min ära, sade Banderas från scenen.

Det tredje största priset, juryns pris, delades ut av dokumentärfilmaren Michael Moore som sin vana trogen passade på att ge en känga åt Donald Trump.

- Trump är lögnen som möjliggör mer ljugande, sade han från scenen.

Sedan överraskade han genom att meddela att juryn bestämt sig för att ge priset till två filmer, nämligen "Les Misérables" av Ladj Ly och "Bacurau" av Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles.

Vunnit två gånger

Den franska manusförfattaren och regissören Céline Sciamma fick ta emot priset för bästa manus för "Portrait of a lady on fire", ett lesbiskt kostymdrama om en ung kvinnlig konstnär som får i uppdrag att måla ett porträtt av en ung kvinna som ska locka till sig friare.

Bröderna Dardenne vann priset för bästa regi och filmen "Unge Ahmed, som kretsar kring en belgisk pojke som planerar att mörda sin lärare i religionens namn. Bröderna har tidigare vunnit Guldpalmen två gånger.

Rollen som juryordförande axlades av mexikanska filmregissören Alejandro González Iñárritu. I juryn ingick också bland andra franska regissörerna Enki Bilal och Robin Campillo, sengalesiska skådespelaren Maimouna N’Diaye och amerikanska skådespelaren Elle Fanning.