Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Piratsajten Swefilmer.com stängs efter polistillslag. ARKIVBILD.

Swefilmer nere men kopiorna kvar

På fredagen stängdes Swefilmer ner men flera sajter med snarlika namn finns fortfarande kvar. – Det är ganska vanligt att kopior dyker upp, säger Daniel Westman som är doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet.

– Antingen så är det samma personer som ligger bakom eller så är det någon annan som vill utnyttja det kända varumärket, säger Daniel Westman.

Under fredagen stängdes den illegala strömningstjänsten Swefilmer ner efter fyra år på nätet. Den 13 juli registrerades kopian Swehd som även den slutade fungera på fredagen. Men från sidor med liknande namn går det fortfarande att strömma film.

Läs mer: Swefilmer stängs efter polistillslag

– Anledningen till att det är så svårt att komma åt kopiorna är att det på nätet är så lätt att uppträda under dold identitet och att sopa igen sina spår. Sedan har de flesta sina servrar i ett annat land, säger Daniel Westman,

– Det var samma sak när Pirate Bay lades ner, helt plötsligt dök det upp kopior på alla möjliga håll. Men samtidigt försvann de ganska snabbt också, säger Daniel Westman.

Han menar att det störta problemet med illegala strömmings- och fildelningssajter är attityderna hos dem som står bakom.

– Eftersom att det är svårt att komma år de här personerna så är de beredda att ta risken. Det är som med all sorts brottslighet viktigt att visa att man faktiskt kan bli påkommen och det kan få konsekvenser, säger Daniel Westman.

Samtidigt tror han inte att det räcker med att gripa dem som delar illegalt, utan att det framförallt handlar om att branschen måste hitta rimliga alternativ.

– Anledningen till att de illegala tjänsterna finns är att det fortfarande finns ett behov av dem. För att få bukt med problemet räcker det inte med att gripa dem som står bakom, branschen måste också kunna erbjuda tillräckligt bra alternativ, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.