Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SVT-toppen lämnar Public Service - efter storbråket

SVT-cheferna Mette Friberg och Ylva M Andersson fråntogs sina arbetsuppgifter och omplacerades efter att ett infekterat bråk brutit ut på SVT Göteborg. I slutet på februari lämnade därefter Mette Friberg SVT helt och hållet. Nu gör motparten Ylva M Andersson likadant, kan GP avslöja.

Ylva M Andersson lämnar på torsdagsmorgonen sin tjänst på SVT som Göteborgschef. Anledningen är det ohållbara arbetsklimatet som uppstått sedan en stor del av journalisterna på prestigefulla program som Uppdrag Granskning och SVT Opinion vänt sig emot henne. Från början handlar förtroendekrisen om en konflikt mellan Ylva M Andersson och Mette Friberg, tidigare chef för samhällsavdelningen på SVT Göteborg, som grundade sig i att Ylva M Andersson beslutade att Mette Friberg tillfälligt skulle fråntas ansvaret som chef över samhällsredaktionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många medarbetare har uttryckt sitt stöd för Mette Friberg, och sagt att hon är väldigt viktig för produktionen av de TV-program som SVT Göteborg gör, bland annat Uppdrag granskning och Opinion live.

– För oss har den här krisen utlöst ett kaos, för vi har stått utan vår samhällschef mitt i den här lanseringen. Det är ett uppror på SVT Göteborg nu och det är viktigt att prata om det som pågår. Och så stod vi och sjösatte ett nytt program mitt i det här, har Belinda Olsson, programledare för Opinion live, tidigare sagt till GP.

Flera av journalisterna har ställt sig bakom Mette Friberg, tidigare ansvarig över samhällsavdelningen på SVT Göteborg.

GP har tidigare berättat om ett hemligt brev till SVT-ledningen, undertecknat av 28 SVT-medarbetare, som beskriver att deras förtroende för Ylva M Andersson brister.

– Brevet är författat på initiativ av andra men jag skrev på för att markera enigheten i det här. Brevet visar att det inte bara handlar om Belinda Olsson och mig, utan att det här är en betydligt djupare förtroendekris på vår arbetsplats, sa Janne Josefsson då.

GP söker Ylva M Andersson.