Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

SVT-succén Ettor och nollor kan få en uppföljare

Det börjar på Handels och slutar med storskaliga knarkaffärer. Ettor och nollor-författaren Oskar Söderlund är på gång med en ny SVT-thriller i Göteborgs undre värld.

GP kan avslöja att en ny tv-thriller i tio delar, som utspelar sig i Göteborg, är under utveckling. Det svenska arbetsnamnet är Sinsemilla, internationellt är titeln Family affair.

Manusförfattare är Oskar Söderlund, som skrev den hyllade tv-thrillern Ettor och nollor (med Johan Renck som regissör). Medförfattare är danske Mikkel Bak Sørensen.

"En naturlig fortsättning på Ettor och nollor"

– Sinsemilla har funnits väldigt länge som projekt. Det är en naturlig fortsättning på Ettor och nollor, ett drama i samma ton, med både humor och mycket svärta, säger Oskar Söderlund.

Huvudpersonen i Sinsemilla är Sandra, som läser på Handelshögskolan i Göteborg. När hennes pappa åker i fängelse upptäcker hon att hans företag importerar helt andra varor än de holländska gurkor som varit fasaden utåt.

Sandra dras in i familjens knarkaffärer och upptäcker att hennes kunskaper i företagsekonomi kommer väl till pass. Snart är hon stans knarkdrottning.

Filip och Fredriks produktionsbolag inkopplat

SVT har varit med och utvecklat serien från början. Nu har projektet tagit ett viktigt steg framåt, när Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag Nexiko kopplats in.
– Jag tycker att det är ett otroligt bra manus. Precis som i Ettor och nollor spelar Göteborg en viktig roll i serien, staden är en huvudkaraktär, både Göteborgs undre värld och den finare världen på Handels, säger Lars Beckung, vd på Nexiko.

Projektet har kommit så långt att det ska presenteras för potentiella medfinansiärer på Göteborgs filmfestivals tv-branschdagar om en vecka. Lars Beckung betonar att det är en bit kvar till "grönt ljus" från SVT:s programledning och att varken regissör eller skådespelare är utsedda än.

– I allra bästa fall så håller vi på att spela in om ett år, säger han.

"Som att vara tränare för Barcelona"

Marcos Hellberg, projektledare på SVT Drama, påpekar att Sinsemilla är ett av flera projekt under utveckling hos SVT och att långt ifrån alla går hela vägen.

– Alla projekt på den här nivån är skitbra. Det är som att vara tränare för Barcelona och sitta och välja mittfältare, säger han och tillägger att det är något med den lite hårda miljön i Göteborg som lämpar sig väl för thriller.

– Johan Renck älskade att man kunde hitta industriområden som inte blivit så exponerade att filma i. Som göteborgare tycker jag såklart att det är extra roligt med ett drama med Göteborgsperspektiv, säger han.