Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SVT stoppar avsnitt av kultserien Bert

SVT stoppar två avsnitt av kultserien Bert på Öppet arkiv. Orsaken är att vissa delar av serien anses vara rasistiska och homofoba.

"OBS: Bert sändes från början i 12 avsnitt. Vi har valt att inte publicera två av de avsnitten p g a olämpligt innehåll."

Så står det på SVT:s tjänst Öppet arkiv, där familjeprogrammet Bert har publicerats. Den svenska tv-serien från 1994 har roat många, men både serien och böckerna som den bygger på har fått kritik för att vara sexistiska.

Den här gånger är det dock scener som bedömts ha rasistiskt och homofobiskt innehåll som fått SVT att agera, enligt Susanna Balsvik, planeringschef på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv.

– Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk och scener, så kallade black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella, säger hon och fortsätter: 

– Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nyproducerat program. 

Författarna skrev om böckerna - på grund av sexismen

Skaparna bakom Bertböckerna, författarna Sören Olsson och Anders Jakobsson, har kommenterat sexismanklagelserna i en debattartikel i Expressen.

"Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna" skrev de. Därför valde författarna också att självmant skriva om de tidiga böckerna.

"Bert och hans kompisar såg tjejerna mer som objekt vars uppgift var att locka och fresta och bli uppvaktade av dem. I dag framstår det som otidsenligt", skrev Olsson och Jakobsson i debattinlägget i Expressen.

Författaren: "Larvigt!"

SVT:s val att ta bort två avsnitt är de dock kritiska till.

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt. Ska vi ha kultur som är fri eller ska den vara statlig? Håller man sig inom lagens ramar, vad är då problemet? säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

De två avsnitt som saknas är nummer tre och fyra, Erik the Great och Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna.