Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Micke Leijnegard och Carolina Klüft är programledare för "Duellen" som har premiär i höst. Pressbild.

SVT satsar på annorlunda dueller

Kan 50 barn slå två fotbollsproffs? Och vem är snabbast – en olympisk guldmedaljör eller tunnelbanan? Det och mycket annat ska SVT:s nya lördagsunderhållning "Duellen" ta reda på. Carolina Klüft och Micke Leijnegard är programledare.

Tio skogshuggare mot en skogsmaskin, eller en kommandosoldat mot en hiss. Under åtta lördagskvällar med premiär i augusti ställs tittarna inför den ena annorlunda tvekampen efter den andra.

Samtidigt tävlar lag bestående av vanliga svenskar mot varandra i studion i att gissa vem – eller vad – som vinner. Dessutom får tittarna själva rösta genom en app.

"Mycket filosofi"

Det är upplägget i "Duellen", SVT:s stora nöjessatsning i höst.

- Det är intelligent underhållning, vilket man kanske inte kan tro vid första ögonkastet. Det handlar om en mänsklig strävan – människan mot maskinen eller amatören mot proffs. Det är väldigt konkreta dueller, men det rymmer mycket filosofi bakom, säger Micke Leijnegard, som är en av programledarna.

Klüft mot tunnelbana

Jobbet delar han med friidrottsstjärnan Carolina Klüft, som gör SVT-debut som programledare. OS-medaljören i sjukamp sätter dessutom vinnarskallen på prov genom att själv delta i flera dueller.

- Jag ska bland annat tävla mot tunnelbanan. Jag har ju tävlat mot friidrottskollegor tidigare främst, men det här blir ett motstånd som man inte kan analysera så mycket innan, säger hon och skrattar.

- Jag är väldigt nervös. Det är tuffa distanser och jag kommer att bli riktigt trött och få flashbacks till de allra värsta loppen jag har gjort i min idrottskarriär.

Dansk förlaga

"Duellen" bygger på det danska programmet "Versus" som drar storpublik i hemlandet. Micke Leijnegard tror att programmet har potential att göra succé även i Sverige, bland annat för att det inkluderar "vanligt folk".

- Vi har tidigare varit dåliga på det på SVT, men här består något lag av tre sjuksköterskor som är arbetskompisar, ett annat är ett barn tillsammans med mormor och morfar. Det är brett, alla ska med och jag tror att folk kommer att snacka om det här på jobbet på måndagen, säger han.