Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Josefsson tycker att det är ledsamt och tragiskt att SVT-programmet Sant eller falskt läggs ner redan innan sändning. Framförallt för den berörda redaktionen. Arkivbild: Johanna Wallin / Tomas Ohlsson

SVT-program läggs ner

Programmet "Sant eller falskt" skulle ha sänts i åtta avsnitt 2017. Nu läggs det ner innan det ens haft premiär. - Det är både ledsamt och tragiskt, säger SVT-profilen Janne Josefsson.

SVT Göteborgs nya programsatsning "Sant eller falskt" har varit under produktion under hösten och skulle haft premiär under 2017, men nu går SVT ut med att programmet läggs ner. 
– Det visade sig att det var mer problematiskt än vi hade trott att skapa halvtimmes-TV i det här formatet, säger Robert Olsson, programchef för samhälle vid SVT Göteborg till SVT

Kritik efter undersökning

Programidén var att reda ut och ge svar på påståenden som sprids i sociala medier. Programmet fick redan under produktionsstadiet kritik för en enkät som skickats ut till 1500 SVT-medarbetare och efterfrågade deras partisympatier. Att enkäten haft något med nedläggningen att göra tillbakavisas av Robert Olsson.
-  Det har inte alls påverkat. Vissa vill säkert få det till det, men det finns inget som helst samband. Den var en del i ett researchmaterial och kan kanske komma till användning i andra sammanhang, säger han till SVT

Programmet ska nu istället bli en webbsida, enligt Robert Olsson.

"Ledsamt och tragiskt"

SVT-profilen Janne Josefsson blir förvånad när han får höra att programmet läggs ner.
- Har SVT gått ut med det nu? Det är både ledsamt och tragiskt, säger han.

Han säger att han känner till programmet väl, och att det var en satsning både han och SVT hoppades på under 2017.

- Det är jäkligt synd både för SVT Göteborg och för redaktionen som har kämpat med programmet. Det fanns stora förhoppningar kring projektet och det var en oerhört komptent redaktion, säger han.

Han vet inte exakt vad nedläggningen beror på.
- Det finns olika versioner av det där, så jag vill inte gå in på exakt vad som ligger bakom nedläggningen.

Han är också bekant med den kontroversiella enkät som skickades ut och efterfrågade medarbetarnas partisympatier.
- Jag svarade själv inte på den och jag svarar aldrig på sånt där. Jag vet inte vad de skulle göra med den där enkäten. I ett researchskede kan man göra i princip vad som helst, sedan handlar det om hur de tänkt behandla det materialet, och det vet man inte.

Han litar dock på att SVT:s beslut är taget med omsorg.
- Om man gör bedömningen att det inte går att genomföra programmet som tänkt, då ska man lägga ner innan det är för sent.