Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Janne Josefsson och Belinda Olsson är två av 28 SVT-profiler som protesterar mot SVT Göteborgs chef Ylva M Andersson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SVT-profilernas hemliga brev till ledningen

GP.se har tagit del av ett brev som 28 SVT-journalister, bland dem Belinda Olsson, Janne Josefsson, Karin Mattisson, har undertecknat och adresserat till SVT:s vd Hanna Stjärne samt Maria Groop, chef för SVT:s digitala utveckling, samt allmän-tv. Läs brevet här:

"Till Maria Groop och Hanna Stjärne

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi skriver till er eftersom vi i nuläget tappat förtroendet för vår chef här i Göteborg, Ylva M Andersson, och vi vill att ni ska få den informationen direkt från oss medarbetare. Vi tillhör flera olika redaktioner i Göteborg, har olika anställningsformer och vår fackliga tillhörighet varierar. Det som förenar oss är att vi alla har uppdrag för samhällsavdelningen och berörs av ledningskrisen här. Det som allvarligt skadat förtroendet för vår regionchef är främst tre saker:

• Hanteringen av konflikten med samhällschefen Mette Friberg. En personkonflikt som gått så långt att Friberg blivit sjukskriven och överväger att sluta på företaget. Det innebär en akut skada för vår verksamhet.

• Försöken att tillsätta en ny programchef på avdelningen, i direkt strid med avdelningschefen och berörda projektledare, och på ett sätt som SJF uppfattar strider mot MBL.

• Agerandet på personalmötet idag där Andersson inte lyckades förklara behovet av ovan nämnda programchef, och inte heller varför hon agerat som hon gjort. Vi uppfattar det också som att hon flera gånger inte var ärlig mot oss i försöken att beskriva hur och när besluten kring nyrekryteringen fattats.   

Det finns fler exempel på hur Ylva M Andersson visat prov på att inte förstå villkoren för vårt arbete. Sammantaget leder detta till en djup förtroendekris, som alltså är större än den personliga konflikten mellan Friberg och Andersson.

/Kristina Hedberg, Jorun Collin, Nanna Jamshidi, Karin Mattisson, Malin Dahlberg, Martin Sundborn, Lina Makboul, Anna Engholm, Herman Reuterswärd, Sophia Djiobaridis, Belinda Olsson, Ali Fegan, Janne Josefsson, Lisa Jarenskog, Axel Gordh Humlesjö, Jan Eliasson, Björn Tunbäck, Martin Brundin, Jonas Magnusson, Magnus Svenungsson, Samir Bezazzi, Frans Karlsson, Henrik Bergsten, Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark, Lars-Göran Svensson, Carin Ahlqvist, Johanna Bäckström Lerneby

Läs mer om konflikten på SVT i Göteborg här: Storbråk på SVT - Josefsson i krismöte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.