SVT förändrar "Vem vet mest" – programledaren rasar

"Det här är ett program som folk har ställt sin "mat- och sovklocka" efter i nio år"

ANNONS
|

”Vem vet mest?” har sänts på SVT i snart 10 år. 2008 sändes första avsnittet men nu ska konceptet göras om. Istället för att gå varje vardag och på SVT2 – byter man kanal till SVT1 och sändning på lördagar. Rickard Olsson, programledare sedan starten, är upprörd. – Det här är ett program som folk har ställt sin "mat- och sovklocka" efter i nio år, säger han till tidningen Expressen som var först ut med nyheten.

"Man kan väl säga att programmet ska läggas ner"

”Vem vet mest?” har sänts i 1 500 program sedan starten. Enligt Rickard Olsson, som inte är fast anställd på SVT utan jobbar som frilansare, är programmet en ”gruvhäst” som kämpar på med en gigantisk och trogen publik.

ANNONS

Han menar även att ”Vem vet mest?” är billigt att producera – vilket gör SVT:s beslut än märkligare. Och förändringen gör så att Rickard Olsson riskerar att förlora jobbet. – Vi har en halv miljon tittare per dag, för en väldigt billig peng. Det är svårt att förstå. Det är som ”va, skojar ni?

Förutom byte av sändningsdag från varje dag till enbart lördagar, förlängs programtiden med 15 minuter. Ändringen sker med start i höst då programmen för våren 2018 ska spelas in. Om Rickard Olsson är kvar som programledare är oklart då hans kontrakt går ut vid nyår. – Blir jag av med jobb måste jag ha något nytt.

Orolig för tittarna – och de andra anställda

Men det är inte bara sin egen framtid Rickard Olsson är orolig för. Han ställer sig även frågande till hur tittarna kommer att reagera, men även de andra som jobbar med produktionen. Till Expressen säger han hur han hoppas att SVT har en riktig förklaring och inte bara luddiga svar.

Ur SVT:s perspektiv handlar det om en förändring i mängden. Peter Nyrén. Programbeställare på SVT, säger så här till Kulturnytt i Sveriges Radio P4. – "Vem vet mest?" är ett av flera program, som vi diskuterar på olika sätt när vi pratar om de framtida programuppdragen på SVT och då kan det finnas en risk att vi kan ändra uppdraget för "Vem vet mest?" - ja. Han tillägger: – Vi är mitt i en process nu där vi diskuterar olika program och hur de ska fortsätta så det är en stor karta på Sveriges television så jag vill inte gå in på enskilda program.

ANNONS
ANNONS