Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT backar efter kritik om transfobi

När SVT skulle visa intervjun med den transsexuella OS-medaljören och realitykändisen Bruce Jenner försågs den med en varningstext: "Detta program är olämpligt för barn". Efter starka reaktioner i sociala medier backar nu SVT. Texten har tagits bort och de ska se över sitt varningssystem.

Bruce Jenner är en av USA:s mest kända idrottspersoner och har under senare år gjort sig känd som Kim Kardashians styvpappa i reality-serien Familjen Kardashian. I en intervju med Diane Sawyer berättar hon öppenhjärtigt för tittarna om planerna på att genomgå en könskorrigering.

Läs också: SVT sänder omtalad Bruce Jenner-intervju

Intervjun sänds i SVT kl 22.45 i morgon kväll. På SVT Play sändes den i tisdags, och försågs då med en varning att den var olämplig för barn. Det väckte starka reaktioner i sociala medier, där varningen tolkades som transfobisk. En som reagerade var Anna Thomasson, ordförande i organisationen Fatta.

– När det inte tydliggörs vad det olämpliga handlar om får en föreställningen om att varningen handlar om helheten: Bruce Jenners planer på könskorrigering och upplevelser utifrån det. Det är olyckligt och sänder extremt dåliga och problematiska signaler när SVT skriver att det här är olämpligt för barn.

SVT menar att de försåg programmet med varningstext för att det innehöll starka scener. Vad tänker du kring det?

– Starka scener med hatbrott berör alla. Klippet borde förses med en triggervarning om de specifika scenerna. Scener där människor som utsätts för hat, hot, diskrimineringar, kränkningar och hatbrott gör inte bara barn illa berörda, säger Anna Thomasson.

Efter de många reaktionerna i sociala medier har SVT nu valt att ta bort varningstexten. Mikael Österby, programchef på SVT Fakta, säger att de ska se över varningssystemet.

– Folk har missförstått varningen som transfobisk. Det var inte alls vår mening och jag hade inte tänkt tanken att det kunde tolkas så. Jag är jätteledsen, det här var det sista jag ville. Hela min poäng var ju att lyfta den här frågan. Nu ska vi se över detta och se om vi kan göra mer riktade skyltar som vi kan formulera annorlunda, säger Mikael Österby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.