Sveriges största bokhandel säljer antisemitiska verk

ANNONS
|

Adlibris säljer antisemitisk litteratur, det rapporterar stiftelsen Expo. I bokhandelns utbud förekommer bland annat den antisemitiska skriften "Sion vises protokoll", med flera andra skrifter som av Expo beskrivs som antisemitiska, exempelvis "the Turner Diaries" och "the International Jew - the World's Foremost Problem"

Enligt Expo är "Sion vises protokoll" en pamflett med ett antisemitiskt budskap som har spridits runt om i delar av världen sedan början av 1900-talet. I den misstänkliggör man judaroch hävdar att det finns en judisk världskonspiration.

Fortfarande kvar: "Några timmar"

Sedan Expos rapportering har "Sion vises protokoll" plockats bort från Adlibris sortiment.

– Vi har sedan dess gått in och tagit bort den. Det här är inte sånt som vi ska sälja, sägerLinnea Wiklund, informationsansvarig vid Adlibris, till GP.

ANNONS

Trots det kan man fortfarande köpa "The Turner Diaries" och"the International Jew - the World's Foremost Problem" under torsdagseftermiddagen. Enligt Adlibris beror det på att sajtens uppdatering ännu inte har gått igenom.

– Det rör sig om några timmar innan de ska vara borta, säger Linnea Wiklund.

"Vi försöker vara proaktiva"

Det är inte första gången som Adlibris säljer litteratur som har kopplingar till antisemitism, både Expo och SVT har tidigare uppmärksammat liknande fall.Redan 2003 tog Expo upp att "Sion vises protokoll" förekom i Adlibris utbud. 2013 uppmärksammade SVT att samma skrift såldes igen.

Enligt Linnea Wiklund beror det på att detimporteras in över 75 000 titlar från leverantörer i USA och England till Adlibris bibliotek varje månad.

– Varje gång något publicerar något, det kan vara en enskild person, så blir det en ny titel i vårt sortiment. Det blir alltså en ny identitet varje gång. Vi försöker att vara proaktiva med att ta bort det, men det är svårt, säger hon.

ANNONS