Sveriges deckarförfattare bjuds på ”obduktionskurs”

Hur hanteras avlidna människor? En kurs om detta på Rättsmedicinalverket (RMV) ska höja kunskapsnivån hos landets deckarförfattare och öka statusen för deras litterära genre.

ANNONS
|

Ni vet hur det är. Förr eller senare kommer den trötte kriminalkommissarien att besöka den ännu tröttare rättsläkaren för att ta reda på var, när och hur mordoffret på den där framdragna metallbåren faktiskt avled. Alla som har läst en deckare eller följt en tv-serie känner igen scenen.

Att skildra den på ett nytt eller i alla fall intressant sätt är en uppgift för de flesta deckarförfattare, men att skildra den korrekt är numera också en utmaning för Rättsmedicinalverket (RMV).

För hur arbetar egentligen en rättsläkare? Hur identifierar man en avliden person och vad är viktigt att tänka på i samband med en obduktion? Det ska den statliga myndigheten RMV lära ut till landets deckarförfattare i en ny kurs.

ANNONS

– Det finns till exempel inga rättsläkare som äter smörgås vid obduktionsbordet, försäkrar Jimmy Blomqvist Larsson på RMV och den som tog initiativ till författarkursen med plats för ett 40-tal vetgiriga deckarförfattare.

– Det är genom böcker och tv som många får sin bild av hur vårt arbete fungerar och många av mina kollegor stör sig när det blir fel. Ju mer rätt det blir, desto bättre är det. Det gynnar alla att det blir så korrekt som möjligt.

Vilken är det vanligaste misstaget författare gör när de beskriver en rättsläkares jobb?

– Att det skulle gå så lätt att fastslå den exakta tidpunkten för när någon har dött. ”Han dog mellan kl 09 och 11 i torsdags ...” så fungerar det inte. Det är mer komplicerat än så.

Är det alla bristfälliga beskrivningar av rättsläkare i kriminallitteraturen som fått er att dra igång kursen?

– Nej inte i första hand. Vi får väldigt många nyfikna frågor från deckarförfattare, och vi hjälper gärna till, men det tar rätt mycket tid. Då kom vi på tanken med att samla landets deckarförfattare för en gemensam kurs.

Jimmy Blomqvist Larsson vill inte avslöja några namn men hintar om att några av landets tyngsta deckarförfattare redan har anmält sig till kursen.

ANNONS

– Responsen har varit enorm så uppenbarligen fanns det ett behov av en sådan här utbildning.

Kursen kan stärka deckargenrens kvalitet

Deckarförfattaren Karin Alfredsson ser fram mot RMV:s kurs, och som ordförande i Svenska Deckarakademin kommer hon att medverka som utfrågare.

– Jag tillhör de deckarförfattare som anser mig vara väldigt noga med fakta och tycker det är jättebra med en sådan här kurs.

Karin Alfredsson är medveten om att det lätt kan bli fel när polisers och rättsläkares arbete ska beskrivas i böcker, men hon är försiktig med att ha synpunkter på hur andra författare arbetar.

– Det känns lite märkligt att det så ofta släntrar omkring massa poliser i obduktionssalen, men jag är ingen expert på detta och vill inte kritisera mina författarkollegor.

För Karin Alfredsson var det i alla fall självklart att tacka ja till kursen när frågan kom från RMV.

– Deckarakademins syfte är att stärka genrens kvalitet på olika sätt och detta är ju ett perfekt sätt att göra just det.

Jimmy Blomqvist Larsson tror och hoppas att en korrekt exponering av Rättsmedicinalverket (RMV) även kan leda till att fler söker jobb som till exempel biomedicinsk analytiker på den statliga myndigheten, vars främsta uppgift är hjälpa polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar.

ANNONS

– Vi finns i verkligheten, inte bara i böcker och på film.

Och de äter sina smörgåsar i fikarummet.

LÄS MER:Här är deckarna att läsa under julledigheten

LÄS MER:Recension: ”Havsörnens skrik” av Karin Smirnoff

LÄS MER:Sara Strömberg prisas för årets bästa deckare

LÄS MER:Nya Viveca Sten-deckare blir serie på Viaplay

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS