Esther Quigley och Maria Sundbom i 2016 års mest omtalade svenska barnfilm: Mamman, flickan och demonerna i regi av Suzanne Osten.
Esther Quigley och Maria Sundbom i 2016 års mest omtalade svenska barnfilm: Mamman, flickan och demonerna i regi av Suzanne Osten.

Sverige får ny barnfilmskonsulent

"Behövs för att höja statusen". Tjänsten tillsätts efter årsskiftet.

ANNONS
|

Svenska filminstitutet återinför nästa år Barnfilmskonsulenten. Skälen är framförallt att stärka barnfilmen, höja statusen på barnfilm som genre, bättre sprida barnfilm samt att stimulera fler att göra barnfilm. I dag rör bara 4 procent av alla de manusförslag och ansökningar som Filminstitutets konsulenter årligen får in barnfilm ochberättelser föryngre.

– Vi tar ett krafttag kring barnfilmen nu, och det är en merlångsiktig vision,säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Barnfilmskonsulenten avskaffades 2013, vilket väckte kritik - inte minst från regissören och nuvarande barnfilmsambassadören Suzanne Osten.

"Tjänsten har symbolvärde"

"Jag är en av dem som envist hävdat rättviseargument. Barn är underprivilegierade och behöver mest av våra kulturanslag.Så varför plockar man bort barnfilmkonsulenten? Jag kan inte släppa frågan. Den har symbolvärde.Som konstnär vill jag också att vuxna och barn möts i samma salonger. Att gränser överskrids." skrev hon 2012i Barnteaterakademins blogg.

ANNONS

Många inflytelserika filmproducenter och distributörer när änddu 2016 en föreställning om att film för barn och unga är en dålig affär.

En ny barnfilmskonsulent tillsätts nu 2017, och rekryteringen sker samtidigt som Filminstitutet också rekryterar en projektledartjänst om filmkunnighet.

Tillsammans med de som redan arbetar med och för barn och unga på Svenska filminstitutet ska de nya personerna som tillsätts se över både strategi och budgetför att stärka barnfilmen.

ANNONS