Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

George Saunders roman "Lincoln i bardo" får Kulturhusets Stadsteaterns internationella pris. Prissumman delar Saunders med översättaren Niclas Nilsson. Arkivbild.

Svenskt litteraturpris till "Lincoln i bardo"

En "lekfull och mästerlig skildring av dödens utanförskap" får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2018. Priset går till den amerikanske författaren George Saunders roman "Lincoln i bardo", i översättning av Niclas Nilsson.

Boken utspelas mitt under det amerikanska inbördeskriget. Samtidigt ligger president Abraham Lincolns elvaårige son Willie svårt sjuk i sin säng i Vita huset. Hans död gör fadern utom sig av sorg – gång på gång återvänder presidenten till den krypta där sonens kropp förvaras för att hålla sitt barn i famnen.

Men Saunders interfolierar också den verklighetsbaserade historien med en kör av andar, fångade i det gränsland mellan liv och död som i buddismen kallas för bardo. De är grälsjuka, förorättade, komiska och skrämmande.

"'Lincoln i bardo" är en enastående och i ordets bästa bemärkelse utmanande bok, som skänker mening åt både litteraturen och en översättares liv", säger översättaren Niclas Nilsson i ett pressmeddelande.

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris delas mellan författare och översättare. Prissumman är 150 000 kronor.

George Saunders, som är född 1958, har tidigare tilldelats Man Bookerpriset för sin bok.