Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenskt blodtest kan fria i "Making a murderer"-fallet

En forskare vid Karolinska institutet hoppas kunna bidra med avgörande bevis i livstidsdömde Steven Averys fall. Ett svenskt test av blodspår skulle kunna påverka mordfallet som blev världskänt genom en dokumentärserie på Netflix.

I dokumentärserien "Making a murderer" på Netflix skildras turerna kring rättsprocesserna mot Steven Avery. Efter att först ha suttit felaktigt dömd för en våldtäkt friades Avery efter 18 år. Bara för att sedan dömas på nytt, för mordet på den 25-åriga fotografen Teresa Halbach. En av försvarets viktigaste argument i rättegången mot Steven Avery är teorin om att den lokala polisen ska ha planterat Averys blod på brottsplatsen. Det skulle i så fall röra sig om en konspiration där polisen och åklagaren i Manitowoc County tillsammans ska ha försökt få honom fälld. 

Mejlade Steven Averys advokat

Forskaren Kirsty Spalding från Karolinska institutet såg själv Netflix-serien hemma i soffan tillsammans med sin man. Hon berättar nu i en intervju med Svenska Dagbladet om en metod som skulle kunna bevisa Steven Averys oskuld. Kirsty Spalding forskar inom området molekylärbiologi och kontaktade Averys advokat med ett förslag.

 – Jag mejlade till henne att ”jag tror vi kan avgöra med radioaktiv koldatering huruvida blodet är planterat eller inte”. Hon återkom inom en halvtimme, säger Kirsty Spalding till SvD.

Metoden bygger på hur balansen i mängden radioaktiva kolatomer under kärnvapentester efter andra världskriget. Den perioden utgör en tidsaxel som kan användas för att datera till exempel mänsklig vävnad. 

– Nu tänkte jag att vi kan mäta graden av radioaktivt kol i relation till vanligt kol och därmed veta om blodet i Steven Averys fall är från 1996 eller 2005, när mordet på Teresa Halbach utfördes, säger Kirsty Spalding till SvD.

Visar sig blodet vara gammalt kan det vara ett tecken på att det har planterats på brottsplatsen.

Har hjälpt polisen tidigare

När testet skulle kunna utföras är oklart. Steven Averys advokat driver en rättsprocess för att få loss den tekniska bevisningen i fallet. Kirsty Spalding har tidigare hjälpt polisen med kriminaltekniska utredningar. För några år sedan gjorde hon tester som kunde identifiera ett skelett i Kanada. Testerna kunde koppla benresterna till en fyraårig pojke som hade försvunnit och troligtvis drunknat i en sjö på 1960-talet.