Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare Göteborgs stadsteater.

Svenskhet tema för Stadsteaterns nya spelår

När Göteborgs stadsteater presenterar sitt nya spelår är det med fokus på svenskhet. Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för teatern, hoppas att temat ska bidra till ett land som är "mera vi och mindre dom". På repertoaren står bland annat Gösta Berlings saga och Hemsöborna.

Sedan tidigare har GP berättat om tre stora satsningar som Göteborgs stadsteater gör nästa spelår 17/18; Utvandrarna (premiär 8/9), Tidningshuset som Gud glömde (premiär 23/9) och Karl Gerhard (premiär 3/11). 

Nu fyller teatern på med hela programmet för nästa säsong och det är en nöjd konstnärlig ledare som berättar om sitt program, som innehåller allt från urpremiärer till klassiska dramer.

– Jag är mycket nöjd med det kommande spelåret, att vi kan få bjuda göteborgarna
på allt från satir med lokal anknytning och skarpa monologer till stora
ensemblepjäser av kända dramatiker, och inte minst mycket musik, säger Pontus
Stenshäll i ett pressmeddelande.

Han berättar också att temat är svenskhet:

– Begreppet svenskhet är diffust och flyktigt. Desto viktigare är det då att inte
vara rädd för att prata om det och diskutera dess olika aspekter och definitioner.
Vi vill utmana våra fördomar och tillsammans med vår publik förutsättningslöst,
nyfiket och med humor och allvar undersöka just detta: Vad är svenskhet? Kanske
kan vi då bidra med att närma oss ett land som är mera vi och mindre dom.

Med premiär 30 september sätts Jean-Paul Sartres Flugorna upp på Lilla Scenen, i regi av norska Angelina Stojčevska. 15 december är det premiär för Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, dramatiserad och regisserad av Rikard Lekander, där vi ser Jakob Eklund i rollen som djävulen, Adam Lundgren som Gösta Berling och Anna Bjelkerud som Majorskan.

Framåt våren 2018 sätts vårt kollektiva minne av "förr i tiden" under lupp när Özz Nüjen gör Carlsson i August Strindbergs Hemsöborna, dramatiserad och regisserad av Andreas Boonstra och i musikaliskt sällskap av svenska visor som tolkas av Daniel Lemma, premiär  2 mars. Ytterligare ett klassiskt drama sätts upp under våren, Ibsens Ett dockhem, premiär 7 april.

Bland säsongens urpremiärer märks Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, där Beatlestolkarna Pepperland tillsammans med Adde Malmberg reser genom hela den klassiska Beatlesplattan, premiär 21 september. Efter årsskiftet är det premiär för Motherdog på Stora scen, regi Hans Van den Broeck: "Sex vilsna individer lever likt vilda hundar i utmarken. Kring den fantasieggande myten om den förvildade människan skapas ett fysiskt suggestivt universum." Premiär 19 januari.

Michel Houllebecqs kontroversiella roman Underkastelse sätts upp som monolog på Studion med Fredrik Evers, regi Emil Graffman. Sverigepremiär 12 januari på Studion.

Den uppskattade föreställningen Stjärnornas tröst som hyllar Karin Boyes verk kommer tillbaka, nypremiär 22 november på Studion.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.