Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenske Linus - syns halvnaken i New York

Kortfilmen Ten Meter Tower utkom 2013 och handlar om ett hopptorn. Filmen har de senaste dagarna hyllats internationellt. Och en som medverkar är svenske Linus Valberg.

Det är Bohusläningen som skriver om sin reporter Linus Valberg som trotsar höjdskräcken i badbrallor.

Varför är du naken på New York Times hemsida?
– 2013 åkte jag från Kalmar till Göteborg för att medverka som statist i kortfilmsproduktionen. Vi var ett 20-tal personer som fick 500 spänn för att vara med under inspelningen på Valhallabadet. Vi fick klättra uppför stegen till hopptornet. Sedan fick man avgöra om vi ville hoppa eller klättra ner igen. 

Berätta om hur det gick till!
– Först fick vi byta om och regissörerna Maximilien Van Aertryck och Axel Danielsson gick igenom idén. Sedan fick vi skriva på ett kontrakt där det stod att filmskaparna inte tog något ansvar om man skadade sig eller landade snett i bassängen. Så paniken byggdes ju på. Ett kriterium för att få vara med var att man aldrig hade hoppat från 10:an förut. Jag är ju höjdrädd så jag vet inte riktigt varför jag ställde upp. 

Hur kändes det där uppe?
– Man blev alldeles knäsvag. Dels av den höga höjden, men också att det stod en publik och ett helt filmteam där nere. När jag såg filmen på Göteborgs Filmfestival senare insåg jag att jag hade minnesluckor. I ett skede står jag och snackar om någon tofs som flyter förbi. Det kommer jag inte alls ihåg. 

Vad handlar filmen om?
– Budskapet handlar om att visa hur lika vi människor är när vi ställs inför något så mänskligt som tvekan. Det kvittar om man är 70 år, kvinna, man eller ung flicka.

Varför tror du att filmen har fått så stor spridning? 
– Den kommer väldigt rätt i tiden nu när man pratar så mycket om människors olikheter. Jag har fått massor av facebookmeddelanden från folk som skriver att de blivit väldigt berörda. Det finns en lång Reddittråd där jag och Frida som jag hoppade med hyllas. Jag har hört att Barack Obamas ena dotter besökte kortfilmsfestivalen Sundance i New York där Ten Meter Tower visades. Det känns konstigt att hon har sett mig i badbyxor.