Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kollage. Bilder: Bilder: Maja Suslin/TT, Tambako the jaguar/Flickr/Creative commons

Svenskar pekas ut i Spotify-skandalen

Spotify anklagas för att fuska med sina spellistor. En grupp svenska producenter påstås ligga bakom fejkade artistnamn med miljontals strömningar – på uppdrag av musiktjänsten.

Det stormar kring Spotify.

Förra veckan anklagade nöjessajten Vulture företaget för att systematiskt lägga till låtar av påhittade band i sina officiella spellistor för att minska sina omkostnader.

– Det är helt enkelt osant, punkt slut, svarar en talesperson för Spotify i ett mejl som skickats till flera medier, internationella som svenska.

Nu har Music Business Worldwide (MBW) gått ut med en lista på 50 påhittade artister som figurerar på Spotifys officiella spellistor. Initierade källor berättar för sajten att musikströmningsjätten betalar producenter att bidra med låtar under ospårbara pseudonymer – låtar som sedan läggs till Spotifys egna spellistor med miljontals följare, på bekostnad av skivbolagens verkliga artister. 

I synnerhet gäller det olika temaspellistor som till exempel Peaceful Piano, Piano In The Background, Deep Focus, Sleep, Ambient Chill och Music For Concentration.

Billigare med fejk

– Vi har länge varit medvetna om det här. Vissa av spellistorna med akustiska covers innehåller "artister" från ett tredjeparts produktionsbolag som har gjort billiga tolkningar i flera år, säger en anonym källa från ett större skivbolag till MBW.

Den tillägger:

– Att det är Spotify som under pseudonym ligger bakom (...) är vi övertygade om.

En anledning till påstådda fusket misstänks vara att de okända artisternas låtar kostar betydligt mindre i royalties och licenspengar. Och det finns pengar att tjäna: de 50 artisterna i MBW:s uppräkning har genererat över 520 miljoner strömningar, vilket enligt avtal borde inbringa 25 miljoner kronor i royaltyarvode. 

Svenska producenter kan ha anlitats

MBW och Music Ally har sökt igenom musikdatabaser hos BMI och ASCAP för att få reda på vilka artisterna bakom pseudonymerna är, och båda nöjessajternas undersökningar pekar ut en grupp svenska producenter med säte i Stockholm.

De mest namnkunniga i skaran har ett digert cv, innehållande samarbeten med bland andra Westlife, Kelly Clarkson och Il Divo. En annan musikprofil som räknas upp är  känd för att ha skrivit ett antal bidrag till Melodifestivalen.

– Absolut inte, säger låtskrivaren när GP frågar honom om påståendet stämmer. 

– Och även om det skulle vara så, så har ni ingenting med det att göra. Mina avtal och vilka jag jobbar med avslöjar jag inte för någon. Jag har ingenting att säga. 

Omöjligt att veta

Ytterligare en beskyllning som har kommit i veckan är att producenter vilseleder användarna genom att släppa coversånger av stora artisters låtar, under pseudonymer som påminner om originalartisternas namn. Till exempel har en artist som kallar sig Bob Segar fått miljontals strömningar, troligen eftersom användarna har misstagit honom för rocklegendaren Bob Seger (vars sånger Segar gör coverversioner av).

– Allt eftersom vi växer kommer det ständigt att finnas människor som försöker utnyttja systemet. Vi har en arbetsgrupp som ständigt övervakar tjänsten, skriver Spotifys talesperson till Billboard.

Hur vet du då om en artist på Spotify finns på riktigt eller är bluff? Svaret är enkelt: Det kan du inte. Men Spotify-användaren bör ana ugglor i mossen om det visar sig att en artist med miljontals lyssningar inte syns någon annanstans på Internet, vare sig på Twitter, Facebook, Soundcloud eller Youtube.