Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ruben Östlund bjuds in i Oscarsakademin. Arkivbild.

Svenskar bjuds in i Oscarsakademin

Roy Andersson och Ruben Östlund har bjudits in som nya medlemmar i Oscarsakademin tillsammans med andra svenskar.

Totalt har 928 nya medlemmar från 59 länder bjudits in, enligt listan som lagts ut av Oscarsakademin.

Ruben Östlund fick gå tomhänt från Oscarsgalan i år när hans "The square" var nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Men nu är han en av tio personer som får dubbla inbjudningar från Oscarsakademin och får välja om han vill vara med som regissör eller manusförfattare.

Hans "Turist" var 2014 det svenska Oscarsbidraget. Även “The squares" och "Turists" fotograf Fredrik Wenzel och producent Erik Hemmendorff har nu bjudits in i Oscarsakademin.

Roy Andersson bjuds in som manusförfattare. 2015 var hans "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" det svenska Oscarsbidraget, och 2007 hans "Du levande".

Oscarsakademin försöker också öka mångfalden efter år av kritik. 49 procent av de inbjudna är kvinnor. Om alla tackar ja kommer antalet kvinnliga medlemmar stiga till 31 procent jämfört med dagens 28 procent, enligt Oscarsakademin. Andelen icke-vita kommer att öka till 16 procent från dagens 13 procent.

Totalt kommer över 7 000 skådespelare, manusförfattare, regissörer och andra ingå i Oscarsakademin.

2016 kritiserades akademin hårt under hashtaggen #Oscarsowhite då inga svarta skådespelare var nominerade. Det väckte både debatt och frågan om bojkott. Oscarsakademin har sagt att man ska ha fördubblat antalet kvinnor och medlemmar från minoriteter till 2020.

Bland övriga som fått inbjudan 2018 finns "Girls trip"-stjärnan Tiffany Haddish, Kumail Nanjiani och Emily V Gordon som varit med och skrivit "The big sick" och komikern och skådespelaren Dave Chappelle.