Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

Svenska supermodellen: "Kämpat stenhårt"

21-åriga Kelly Gale från Göteborg är en av världens mest kända supermodeller. Playboy-omslag, modevisningar för underklädesjätten Victoria´s Secret och samarbeten med några av världens största märken: "Jag gör mitt bästa för att visa den jag är. Jag skulle aldrig fejka", säger hon till GP.

Att det går bra för Kelly Gale har få missat och den 21-åriga supermodellen från Göteborg fortsätter att göra succé. Hon berättar att det handlar om ett personlighetsdrag som handlar mycket om tävling. 

- Jag vill vara bättre än jag var igår, och jag vill vara bättre imorgon än jag är idag. Så har det alltid varit för mig vare sig det handlat om skola, sporter eller modellkarriären, säger hon till GP.

För tredje gången gick hon häromveckan modell för underklädesjätten Victoria´s Secret. Och i höst var hon "Miss September" och prydde Playboys omslag. Men att ställa upp för tidningen var inte en självklarhet.

LÄS MER: Svenska supermodellen pryder Playboys omslag

- Jag pratade länge med min pojkvän, min familj och mina agenter i fall det verkligen var bra att göra. Nu i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde det. Jag har fått fler stora jobb efter Playboy.

Hösten 2015 meddelade den klassiska herrtidningen att de efter 62 år skulle sluta med helnaket innehåll.

- Playboy är uppköpt av en ny, mer modeinriktad mediakoncern. Men på grund av namnet och bakgrunden är det mer kontroversiellt.

"Inte samma sak med killar"

Samtidigt menar Kelly Gale att synen på kvinnliga och manliga modeller skiljer sig. 

- Det kan sägas ibland att det är väldigt "vulgärt". Det händer inte samma sak med killar. De kan posera i underkläder och då tänker folk "Shit vilken snygg kropp han har". Men det spelar ingen roll vad folk tycker och tänker. De får tycka vad de vill, det här är mitt jobb och just Playboy-jobbet har öppnat upp många dörrar för mig.

I höstas gick Kelly Gale på Victoria´s Secrets årliga modeshow i Paris för tredje året i rad. Träningen och förberedelserna var hårda. Vanligtvis tränar hon ungefär sex dagar i veckan. Men en månad innan den spektakulära showen ägnades den mesta vakna tiden åt förberedelser. 90 minuter massage varje dag. Promenera 25 till 30 kilometer varje dag. Styrketräning, pilates och boxning.

LÄS MER: Svenska supermodellens exklusiva Victoria's secret-uppdrag

- Förra året fick jag inte visningen. Därför bestämde jag att ändra upplägget detta året. Beroende på hur jag mådde när jag vaknade valde jag olika träningar. Kände jag mig stark blev det styrketräning, hade jag mycket energi körde jag boxning. 

Men att gå tre mil varje dag, det är jättemycket?

- Jag gör det också för den mentala delen. Jag mår väldigt bra när jag går utomhus. Men jag skulle aldrig klara av att gå så långt på ett rullband. 

"Ville bara ha sallad igen"

Förutom träningen är det inte särskilt svårt att äta hälsosamt. Hon kommer från en familj med en tandläkare till mamma och godisförbud som barn.

- Jag gillar nyttig mat och hur jag mår när jag äter nyttig mat. Efter visningen i Paris hade jag pratat med min pojkvän om allt flottigt jag ville äta. Men efter 24 timmar ville jag bara ha sallad igen.

Men eftersom det var tredje gången Kelly Gale gick modeshowen var anspänningen och nervositeten inte lika närvarande.

- I år kunde jag fullt ut njuta av stunden och vara mer närvarande. Jag kunde slappna av på ett annat sätt, fylld med energi och bara ha kul. Jag visste med mig hur hårt jag jobbat och att jag faktiskt förtjänade att vara där.  
 

 

This moment🙌🏽😇😍 #vsfashionshow #vsfsparis2016 @brunomars You killed it👊🏽🔥

Ett foto publicerat av Kelly Gale (@kellybellyboom)

Hur är det att gå showen?

- Alla tjejerna har kämpat stenhårt för att komma dit. Det är den mest fantastiska dagen någonsin, men samtidigt så är det så mycket nerver att man bara vill att det ska vara över. Innan showen pratas det om hur skönt det kommer att vara när visningen är slut, men så snart den är över så vill ingen något hellre än att göra det om igen. 

LÄS MER: Se stjärnorna i Victoria's Secrets supershow

Fördomar om modeller

Det finns mycket fördomar om supermodeller; att de missbrukar och lider av ätstörningar. Något Kelly Gale inte håller med om.

- Jag kan inte säga att jag ser mer ätstörningar i modellyrket än jag gjorde i skolan. Ätstörningar är ett problem som alla tjejer kan drabbas av. Jag har flera bekanta som inte är modeller som har det. Jag känner inte till fler tjejer med ätstörningar som jobbar som modeller än tjejer med andra yrken. Därför kan jag inte se ett samband. 

LÄS MER: Supermodellen Kelly berättar om svår skoltid

Men att hon som supermodell i sociala medier ger bilden av en perfekt kvinna är något hon tampas med.

- Det är klart att Instagram visar upp en retuscherad tillvaro. Man ser inte alla tråkiga delar. Jag har testat att lägga upp bilder när jag är sliten utan den bästa kvalitén. Men då får jag inte lika många likes. Kunder idag tittar på ditt Instagramkonto snarare än i din portfolio. De går in på sociala medier för att få svar frågorna "Hur ser hon ut just nu?", "Tycker vi om henne?", "Är hon skön och rolig?" och "Är hon i form?". Det är så det funkar idag, säger Kelly Gale och fortsätter;

- Instagram är ditt verktyg som modell att marknadsföra dig själv och det är klart att man där visar upp de visningar och jobb man gjort likväl som den livsstil man har för att hålla sig i toppform. Jag kanske inte alltid lägger upp enbart det jag vill lägga upp som person. Ibland lägger jag upp en bild bara för att en kund ska se det men jag är alltid noggrann med att alltid bibehålla min ståndpunkt och mina värderingar. Jag skulle aldrig lägga upp något jag inte kan stå för.

 

Awesome day in LA. Now off to Bali😍✈💤 |📸: @zoeygrossman

Ett foto publicerat av Kelly Gale (@kellybellyboom)

"Försöker vara ärlig"

Kelly Gale berättar att kunder ofta väljer mellan ett gäng olika tjejer. Därför är Instagramkontot så viktigt, det kan vara avgörande för att få jobbet. Men samtidigt vill hon ge en ärlig bild och berättar att hon aldrig gjort något hon inte kan stå för.

- Jag gör ingenting som jag inte tycker är okej. Då säger jag ifrån. Jag försöker vara ärlig i mina sociala medier. Jag skriver exempelvis att jag tränar superhårt och om jag är dödstrött. Jag gör mitt bästa för att visa den jag är. Jag skulle aldrig fejka.