Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personer som livnär sig på att livesända när de spelar dataspel kan tvingas flytta utanför EU för att fortsätta med sin verksamhet. Arkivbild.

Svenska spelstjärnor hotar lämna Europa

Flera svenska spelstjärnor, som livnär sig på att sända sitt spelande på den populära plattformen Twitch, överväger att lämna Europa om den nya EU-lagen om upphovsrätt träder i kraft, skriver Dagens Nyheter.

Bakgrunden är den uppmärksammade artikel 17 (tidigare 13), som röstades igenom i EU:s ministerråd i april.

Lagen skulle bland annat innebära att upphovsrättsinnehavare ska ersättas när deras verk används på internet. Det kan i förlängningen innebära att Youtube- och Twitchanvändare, som bor inom EU, inte längre kan direktsända sitt spelande.

Kritiker menar att förslaget begränsar hela syftet med internet och skapar censur.

- Jag hoppas att det kommer någon bättre lösning eller kompromiss, men om inte så har jag inget annat val än att försöka flytta från EU, då jag vill fortsätta jobba med min passion och inte tvingas bromsa min kreativitet, säger den svenska Twitch-användaren Emma "Swebliss" Bliss, som har 200 000 följare på Twitch, till DN.

Andra svenskar som uttalat sig kritiskt om förslaget och pratat om en eventuell flytt utanför EU är Sebastian "Forsen" Fors, med över en miljon följare på Twitch, Emily "Queen E" Krumlinde och Gabriella "Gabbie" Berthagen.