Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Stormare och Johan Glans spelar huvudrollerna i "Swedish dicks". Pressbild.

Svenska seriesatsningar i hösttablån

"Historieätarna", "I huvudet på Gunde Svan" och "Så mycket bättre" kommer tillbaka. Men det stora utropstecknet i hösttablån är all svensk komedi och drama – i princip samtliga kanaler satsar på egenproducerade serier.

Antalet svenska tv-serier ökar för varje säsong. De senaste åren har vi sett serieframgångar som "Gåsmamman", "Bron", "Solsidan" och "Modus" – och det kommer mer.

- Den ökade produktionen av svenska dramaserier är en naturlig utveckling efter att Netflix etablerat sig i Norden. De svenska tv-kanalerna måste göra innehåll med lokal förankring för att stå ut och kunna tävla om tittarnas intresse, säger Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen.

Det märks i hösttablån – den är fylld med svenska seriesatsningar som spänner över hela registret.

Keanu Reeves gästar

MTG:s strömningstjänst Viaplay storsatsar med komediserien "Swedish dicks" som handlar om två svenska privatdetektiver i Los Angeles. Huvudrollerna spelas av Peter Stormare och Johan Glans och i gästlistan återfinns bland andra "Matrix"-stjärnan Keanu Reeves.

- "Swedish dicks" är någonting du aldrig tidigare har sett, en perfekt mix av skratta-högt-stunder och dialoger med en mer seriös underton, har Peter Settman, "konceptuell regissör" för serien, berättat.

Internationell samproduktion

SVT bjuder i höst bland annat på thrillern "Midnattssol", som utspelas i Kiruna och handlar om en rad brutala mord. Den Måns Mårlind- och Björn Stein-regisserade serien är en påkostad internationell samproduktion – det märks i rollistan som bland annat innehåller den franska stjärnan Leïla Bekhti.

Peter Stormare är med på ett hörn även här precis som Gustaf Hammarsten och artisten Sofia Jannok.

- Det handlar väldigt mycket om kulturella skillnader och fördomar, sedan spetsas det till och det blir kniven mot strupen när de här fallen måste lösas, har Gustaf Hammarsten tidigare sagt.

Hantverkarkomedi

Övriga kanaler satsar också på egna produktioner. TV3 kommer senare i höst att sända den nordiska samproduktionen "Svartsjön" med Filip Berg och Valter Skarsgård i rollerna. TV4-gruppen satsar bland annat på hantverkarkomedin "Jävla klåpare", som ska sändas i TV12, och sjukhusdramat "Syrror" som handlar om fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm.

- Sjuksköterskorna är de som är närmast patienterna fysiskt. Det gör att det blir en värme i serien, har Tanja Lorentzon, som spelar en av huvudrollerna, tidigare berättat.

Senare i höst kommer också "Gåsmamman" tillbaka med en andra säsong på C More.