Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Brigitte Lindholm är den senaste spelbara hjälten i Blizzards framgångsrika "Overwatch". Rösten görs av svenska Matilda Smedius.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska rösten i spelsuccén: "Helt otroligt"

Senaste hjälten i spelsuccén Overwatch är svensk. Men mer ovanligt gömmer sig också en svensk bakom rösten till spelfiguren Brigitte Lindholm.

Uppdraget föregicks av röstprov, men det tog ett par gånger innan Smedius förstod vad det var hon läste för:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag visste inte att det skulle vara på engelska först, så jag tyckte att jag gjorde ett dåligt jobb för jag lät väldigt svensk. Det var korta, intetsägande, repliker. Så det kändes som ett spel.

Den svenska brytningen visade sig dock var ett framgångsrecept.

- Vid tredje röstprovet fattade jag. "Herregud, det är Overwatch", tänkte jag och "freakade ut" i inspelningsbåset.

Smedius berättar att hon själv spelat förstapersonsskjutaren, men aldrig tänkt att hon skulle bli en del av de spelbara hjältarna i den färgglada actionhistorien.

- Det fanns verkligen inte i min hjärna.

Familjebransch

Overwatch släpptes i maj 2016 och har därefter byggts ut med fler och fler spelbara figurer i olika utförande, i skrivande stund 27 stycken. Även om Smedius nu gör rösten till en svensk hjälte är det inte spelets första svensk. Brigitte Lindholm, som Smedius gör, har nämligen sedan tidigare sin far Torbjörn i spelet.

Att gå i pappas fotspår är något Smedius kan relatera till. Båda hennes föräldrar är röstskådespelare och har bland annat dubbat många tecknade tv-serier från 1990-talet.

- Det är mycket att hålla reda på som barn till en röstskådis i Sverige. Jag brukar få frågan vad de har varit med i, svaret är allt. Verkligen, allt!

En av serierna som föräldrarna var med och dubbade var den tecknade versionen av Batman. Mamma Annica gjorde Catwoman och pappa Per gjorde Jokern.

Positiva reaktioner

Att pappa Per skulle gestalta Matildas "Overwatch"-far tror hon däremot inte på:

- Nej, jag kan inte ta Torbjörn från Keith Silverstein. Jag tycker han är fantastisk, även om han inte har svensk brytning, säger hon.

Smedius debut på den stora spelscenen har inneburit över 10 000 följare på Twitter och en strid ström reaktioner:

- Det har varit helt otroligt. Jag hade verkligen ingen aning om att det var så stort. Jag har fått världens mest positiva respons från fans på sociala medier. Jag var helt säker på att det skulle komma några hatkommentarer men det har bara varit kärlek.