Svenska kulturskolan ska utredas

ANNONS
|

”Det är uppseendeväckande att det hittills inte funnits en nationell strategi för en verksamhet som varje år möter 400 000 barn och unga. Nu tar vi första steget i riktning mot en sådan, något som också har efterfrågats av företrädare för musik- och kulturskolan. En tydligare politik kan förhoppningsvis ge fler barn och unga möjligheten att prova på att stå på scen, spela musik eller dansa”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett officiellt uttalande.

Att det inte skett någon utredning tidigare kan möjligen förklaras med att hälsan tigit still.

Under 1960-talet upplevde den kommunala musikskolan, som den hette då, sina glansdagar och under ett par decennier var den välmående, och förklarades sedermera ligga bakom ”det svenska musikundret”.

ANNONS

Eftersom det alltid varit en kommunal verksamhet har inte heller staten varit formellt involverad.

–Men under de senaste decennierna har vi sett hur hela det estetiska området nedmonterats när det gäller verksamhet för barn och unga. Det har resulterat i svårigheter även för kulturskolorna och det här inititativet från regeringen ser jag som en reaktion på det, säger Monica Lindgren.

–Uppdraget är både hedersamt och viktigt.

Omfattande skulle man kunna tillägga. Monica Lindgren ska lämna förslag och bedömningar om hur staten kan bidra till att göra den kommunala musik- och kulturskolan mer tillgänglig och jämlik och bland annat föreslå åtgärder för hur försörjning av lärare ska säkras i framtiden.

Är försörjningen av lärare som undervisar i kulturskolan ett problem i dag?

–Det är bland annat det vi ska utreda, vilken kompetens och utbildning som krävs för att vara lärare i kulturskolan i dagens samhälle, säger Monica Lindgren.

Utredningen ska också innehålla förslag till en nationell strategi för samordning och uppföljning av den kommunala musik- och kulturskolan.

Den 30 september 2016 ska Monica Lindgren, till vardags professor i musikpedagogik vid Göteborgs universitet, lämna över resultatet till kulturministern.

ANNONS

Sedan tidigare arbetar Monica Lindgren också med ett forskningsprojekt om El Sistema. En del av den svenska kulturskolan som startades för snart fem år sedan i Hammarkullen i Göteborg, i ett samarbete mellan kulturskolan i Angered och Göteborgssymfonikerna. I dag är undervisningsmodellen, med ursprung i Venezuela, spridd till 15 kommuner i Sverige.

Ska kartlägga och beskriva den kommunala musik- och kulturskolans verksamhet i Sverige.

Identifiera hinder för elever att delta (avgifter, utbud, köer, socioekonomisk bakgrund, kön etc.) och vilka insatser som behöver göras för att uppnå en mer jämlik musik- och kulturskola.

Föreslå åtgärder för hur försörjning av lärare som ska undervisa i den kommunala musik- och kulturskolan kan säkras i framtiden.

Lämna förslag till en nationell strategi för samordning och uppföljning av den kommunala musik- och kulturskolan och göra en bedömning av för- och nackdelar med att författningsreglera kommunernas ansvar för verksamheten.

Slutredovisas den 30 september 2016.

ANNONS