Louise Kugelberg tillsammans med sin make Julian Schnabel under filmfestivalen i Venedig 2018. Arkivbild.
Louise Kugelberg tillsammans med sin make Julian Schnabel under filmfestivalen i Venedig 2018. Arkivbild.

Svenska Kugelberg bakom ny amerikansk storfilm

ANNONS

Det var från början inte tänkt att Louise Kugelberg skulle ha något att göra med filmen om van Gogh, som regisserats av hennes make Julian Schnabel. Men manusprocessen fascinerade henne så mycket att det till slut var omöjligt att stå emot.

- När Julian och Jean-Claude (Carrière) skrev de olika scenerna utgick de från van Goghs olika målningar. De växlade mellan dokumenterade händelser ur hans liv och historier de hittade på utifrån de olika verken. Jag började med att bara sitta med och lyssna men det slutade med att jag drogs in i både manusarbete, filminspelning och klippning, berättar hon för TT.

ANNONS

Första filmen

Louise Kugelberg är inredningsdesigner i grunden och till skillnad från Julian Schnabel, som ligger bakom Oscarsnominerade amerikanska produktioner som "Before night falls" och "Fjärilen i glaskupan", hade hon aldrig arbetat med film när projektet drog igång.

Hennes bakgrund visade sig dock vara en tillgång.

- När man jobbar med inredning måste man tänka mycket på hur människor relaterar till sin omgivning, vilket är viktigt även i film.

- Sedan är jag uppväxt på den svenska landsbygden och har en väldigt stark relation till naturen, vilket inspirerat mig under arbetet, säger hon.

Ett nytt perspektiv

"Vid evighetens port" fokuserar på van Goghs år i Arles fram till hans död. Scenerna har filmats med handkamera och är stundtals skakiga. Flera gånger stirrar skådespelarna in i kameralinsen när de säger sina repliker, allt för att tittarna ska få en känsla av att de är Vincent van Gogh.

ANNONS

- När Julian fick frågan om han ville göra en film om van Gogh så sa han först nej, eftersom det redan finns runt 40 filmer om honom. Men det som inspirerade honom att till slut genomföra projektet var att berätta historien ur ett nytt perspektiv, säger Kugelberg.

"Respekterar varandra"

Förutom huvudrollsinnehavaren Willem Dafoe syns Oscar Isaac, Mads Mikkelsen och Rupert Friend i rollerna. Kugelberg berskriver arbetet som "väldigt organiskt", då så väl regissör som kameramän och skådespelare har haft inflytande i processen.

- Man gick upp varje morgonen med en plan för dagen, men väl på inspelningsplatsen kunde vad som helst hända. Både Julian och Willem låter det som händer här och nu styra scenerna väldigt mycket så filmen är till stor del ett resultat av ögonblicket.

TT: Blir det fler filmsamarbeten mellan dig och Julian Schnabel i framtiden?

ANNONS

- Ja det tror jag, vi samarbetar bra. Vi förstår varandra väldigt väl och respekterar varandras åsikter.

"Vid evighetens port" har Sverigepremiär under Göteborgs filmfestival den 29 januari.

TT

ANNONS