Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En del har knutit sin blus för Sara Danius – andra har slagit knut på Svenska Akademiens egen högborg, Börshuset i Gamla Stan i Stockholm.

Svenska Akademien i krismöte

Hårt ansatta Svenska Akademien håller krismöte i helgen, rapporterar Expressen. Men vid Börshuset i Gamla Stan i Stockholm syns inte några ledamöter till – bara några journalister och ett gäng rosa rosetter på fasaden.

- Vi har krismöte här i helgen, så jag måste förbereda det, säger Akademiens direktör och tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson till Expressen.

Några ytterligare detaljer vill han inte ge just nu.

- Jag har inte tid att gå ut med några kommentarer faktiskt. Men vi återkommer, säger han till Expressen.

Svarar på utredning

På måndag ska Akademien uttala sig om den advokatutredning som har haft i uppdrag att utreda den övergreppsanklagade så kallade kulturprofilens koppling till ledamöterna.

- Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport. Hur vi ser på den och vad vi ska göra för någonting, sade Anders Olsson till TT tidigare i veckan.

Enligt SvD och DN:s tidigare rapportering visar utredningen bland annat att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Mannen nekar genom sin advokat.

Trycket mot Akademien har eskalerat sedan i torsdags då Sara Danius avgick som ständig sekreterare efter det att resterande ledamöter inte haft tillräckligt förtroende för henne.

Inga tecken

På plats vid Börshuset i Stockholm syns dock inte några tecken på något extrainkallat möte sent på söndagseftermiddagen. Däremot har färgglada band knutits upp på byggnadens fasad – en referens till knytblusen som har blivit en symbol för att man stöttar Sara Danius.

Ännu fler rosetter kring Börshuset är att vänta på torsdag. När Akademien ska hålla sitt första veckovisa möte sedan mötet som blev Danius sista planeras en manifestation under parollen "avgå, hela Akademien". Samtidigt kommer motsvarande manifestationer att hållas i Helsingborg, Eskilstuna och Göteborg, enligt Facebook.