Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademien i Börshuset i Gamla stan. Bild: Henrik Montgomery, TT.  

Svenska Akademien bryter med Kulturprofilen

Finansieringen stryps för mannen som även ska ha utsatt Akademiens ledamöter och deras döttrar.

Under ett möte på torsdagskvällen beslutade Svenska Akademien att med omedelbar verkan avbryta all kontakt med den person som i medierna kallas Kulturprofilen.

Akademien avbryter även finansieringen av mannens verksamhet. Främst rör det sig om det stöd som har lämnats till mannens kulturscen. Sedan år 2010 handlar det om 126 000 kronor per år. Inga betalningar har gjorts till honom personligen, skriver Svenska Akademin i ett pressmeddelande. Dels rör det sig också om det uppdrag han under en period haft att sköta Akademiens lägenhet i Paris.

"Har betett sig opassande mot ledamöter"

"Detta är vår första åtgärd och den motiveras av två ting. Å ena sidan Dagens Nyheters granskning, som vi välkomnar, å andra sidan då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande. Dessa erfarenheter hade ej kommit upp i ljuset utan den senaste tidens uppmärksamhet rörande dessa problem." skriver representanter för Svenska Akademien.

Svenska Akademien fattade på torsdagen också beslut om att genomlysa Akademiens tidigare samröre med mannen. Särskilt kommer de att granska om mannen har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag, samt även utröna om han påverkat Akademiens arbete i övrigt.

Den tredje åtgärden som Svenska Akademien beslutade om under sitt krismöte rör framtiden:

Ska se till att det inte sker igen

"Arbete skall inledas för att säkerställa att en upprepning ej kan ske, och slå fast hur våra rutiner och arbetssätt kan förbättras. Vi har redan kunnat konstatera att vi brutit mot våra egna jävsregler och att dessa måste skärpas." skriver de i pressmeddelandet som avslutas med att de redogör för sin vilja att ha så stor transparens som möjligt i denna fråga. 

Svenska Akademin lovar att inom kort redovisa "mer detaljerad information beträffande exempelvis det ekonomiska samröret" med Kulturprofilen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.