Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svensk radio världsbäst

Daniel Velasco och Victoria Gaunitz tog hem guld. Bo-Göran Bodin, Daniel Öhman och Alexander Gagliano vann brons för sina grävande reportage.

Priserna delades ut vid den internationella radiotävlingen New York Festivals.

Daniel Velasco och Victoria Gaunitz vann Sveriges radios guld med Den legitimerade brottslingen, den första delen i P1:s dokumentärserie Patienten och tystnaden. Serien har tidigare funnit Röda korsets journalistpris och granskade missförhållanden i vården och vad som händer när vårdpersonal döms för allvarliga brott.

Det är andra året i rad som Daniel Velasco vinner guld i den internationella tävlingen.

– Det är fantastiskt att en dokumentär om svensk patientsäkerhet får internationell uppmärksamhet. Jag är glad över att Sveriges Radio fortsätter att ge oss utrymme att jobba med undersökande journalistik. Att vi fått flera internationella priser de senaste åren visar att det lönar sig, säger Daniel Velasco i ett pressmeddelande.

I reportaget The Insider avslöjade Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman Ericssons mutaffärer i Grekland vid en stor krigsmaterielaffär och belönades med brons i kategorin bästa undersökande reportage.

The Insider har tidigare belönats med Prix Europa.

I kategorin bästa undersökande serie vann även Kvinnoregistret brons. Reportagen som avslöjade Stockholmspolisens hemliga register över misshandlade kvinnor är gjorda av Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano.

New York Festivals är ett internationellt pris som uppmärksammar världens bästa radio. Priset har funnits sedan 1957.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.