Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beyonce på Formation world tour i San Diego.

Svensk koreograf anklagar Beyoncé för plagiat

Dansarna bakom Beyoncé rör sig misstänkt likt svenske Alexander Ekmans koreografi. – Först blev jag smickrad, sedan blev jag lite arg. De tjänar så mycket pengar på det här, säger han till SVT.

Alexander Ekman har lagt upp en video på Instagram där han jämför sin uppsättning av Svansjön med koreografin på Beyoncés pågående världsturné Formation tour.

I båda fallen är det danser som utförs i vatten. Stegen är näst intill identiska. Till SVT:s Kulturnyheterna säger Alexander Ekman att han anser att Beyoncé plagierat hans koreografi.

– Det är inte första gången det här händer heller. Jag pratade med en vän till mig, Sidi Larbi Cherkaoui, de hade snott hans scenografi rakt av. Han hade hört av sig till hennes team, men inte fått något svar. Jag tycker att det här är en intressant diskussion. Vad har jag som konstnär att sätta emot den här jätteartisten? För henne spelar det här ingen roll. Hennes team skyddar henne mot att ens behöva konfrontera något sådant här, säger Alexander Ekman till SVT.

Det är inte första gången som världsstjärnan anklagas för att stjäla danssteg. Bland annat har hon i videon till låten Countdown (2011) uppenbart kopierat den belgiska koreografen Anne Teresa De Keersmaekers verk Rosas danst Rosas (1983).

– I dansvärlden är det känt att Beyoncé stjäl från moderna danskoreografer. Man brukar säga att "imitation is the highest form of flattery". Samtidigt blir man lite ilsken, säger Alexander Ekman till SVT.

GP söker Alexander Ekman.