Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk film tillbaka till 70-talet

Filmhösten tillhör 1970-talet. Flera av de svenska premiärerna utspelar sig under decenniet.

-Vi kan lära oss mycket genom att titta 30-40 år tillbaka, säger regissören Hannes Holm.

Varje tid har sin filmepok. Hösten 2010 är det 1970-talet. Flera dokumentärer och spelfilmer utspelas under decenniet och det har inte bara att göra med historierna som filmarna vill berätta.

-När 70-talister växer upp och hamnar i maktpositioner inom filmbranschen kan de ge pengar till filmer som handlar om den epok de växte upp i, säger regissören Hannes Holm.

"Mycket är sig likt"

Hans film "Himlen är oskyldigt blå" hämtar sin historia från ett av 1970-talets mest uppmärksammade narkotikabrott. Samtidigt är det en berättelse om en tonåring, spelad av Bill Skarsgård, på väg att bli vuxen - en resa som är sig ganska lik oavsett tidsepok.

-Jag är ingen expert på 70-talet, men jag tror att mycket är sig likt. 17 år är verkligen mittemellan, man är varken barn eller vuxen. Men man ställs inför samma krav på att ta ansvar. Många försöker vara vuxnare än de är, både i dag och 1970, säger Bill Skarsgård.

Vill inte hylla

En höstens mest emotsedda filmer är Amir Chamdins film om Cornelis Vreeswijk. Även Chamdins debutfilm "Om Gud vill" utspelade sig under 70-talet.

-Jag säger som min farsa: Det enda som var bra med 70-talet var filmen och musiken. Det är därför jag hela tiden hamnar där för inspiration. Men jag är inte ute efter att hylla 70-talet, det fanns jättemycket som var dåligt också. Som vissa klädmotiv och designgrepp. Och på det politiska planet var inte allting helt hemma heller.

Hannes Holm tror att vi får se fler filmer från 1970-talet.

-Sverige kan lära sig mycket i den globaliseringsdiskussion som nu förs om vi tittar 30-40 år tillbaka i tiden. Vi baxnar och tänker: har vi inte gått framåt?

TT Spektra: Har vi inte det?

-Nej, jag tror inte det. Inför den här filmen fick vi säga till tjejerna i filmen att inte ha behå på sig och vi blev attackerade som några snuskgubbar. Vi har blivit pryda och viktorianska på 2000-talet.