Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den norska artisten Astrid S spelar på Storsjöyran i Östersund till helgen. Arkivbild.

Svensk festivalpremiär för Astrid S på Yran

Astrid S åker på turné i bland annat USA och Kanada till hösten. Men först gör det norska stjärnskottet svensk festivalpremiär på Storsjöyran.

Hennes singel "Hurts so good" har mer än 144 miljoner spelningar på Spotify. Astrid S (Astrid Smeplass) har nått internationell framgång – och nu gör hon sin första festivalspelning i Sverige, på Storsjöyran i Östersund den 28 juli.

- Jag hoppas det kommer folk, jag tror att det blir roligt oavsett. Det är alltid bra stämning i Sverige, säger hon.

Hon har tillbringat mycket tid i Stockholm tidigare för att skriva låtar.

- Jag ser upp till svenska låtskrivare, producenter och artister. Det är väldigt roligt att bli inbjuden till Sverige för att få spela på festivaler, säger Astrid S.

"Surrealistiskt"

Nyligen släppte hon singeln "Such a boy", vars video "Skam"-skådespelaren Herman Tømmeraas ("Penetrator-Chris") medverkar i. Till hösten kan fansen vänta sig ännu mer musik, och senare åker Astrid S på turné i Nordamerika, Europa och Norge.

Även om hon har slagit igenom internationellt har allt gått relativt snabbt – hon slutade som femma i norska "Idol" så sent som 2013.

- Det är väldigt surrealistiskt att vara i en position där folk följer dig, lyssnar på din musik och vet vem du är utan att du vet vilka de är. Jag tror inte att man helt förstår, att man tar in det, säger hon.

Samarbetat med Matoma

Som framgångsrik artist kan Astrid S också känna av press. Men hon fokuserar själv inte så mycket på listplaceringar.

- Det finns ett ordspråk som säger att man inte är med för att delta, man är med för att vinna. Jag är med för att delta, jag tycker bara det är roligt att jag får chans att vara i en studio, som så många drömmer om.

- Ibland kan jag känna att det kanske är lite för mycket fokus på prestationer, siffror och placeringar på listor. Men jag tycker det är väldigt bra att alla de som arbetar kring mig har fokus på det, för det pushar mig till att vilja bli bättre, säger hon.

Astrid S har tidigare samarbetat med Matoma, Avicii och Shawn Mendes.

- Det hade varit väldigt roligt att samarbeta med en kvinnlig artist, till exempel Tove Lo eller Dua Lipa, Zara Larsson eller Sigrid, säger hon.