Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Akademiledamoten Jesper Svenbro anländer till Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset i Gamla stan tidigare i april.

Svenbro bryter tystnaden – hyllar sekretessen

Jesper Svenbro, som sitter på stol nummer 8, har nu uttalat sig om krisen i Akademien. I samband med ett framträdande i Klippan förklarar han sin tystnad i Sydsvenskan.

- Till skillnad från åtskilliga andra respekterar jag sekretessen. Om du deltar i en prisdiskussion är det viktigt att du kan uttrycka dig fritt och spontant, allt du säger är inte så lyckat, säger han i intervjun.

Han berättar också att han sett till att det i sessionsrummet satts upp en mässingsskylt med en pytagoreisk devis: "En oxe på tungan".

- Detta eftersom pytagoréer inte ville att deras inre skulle nå det offentliga.

I och med att kollegorna uttalat sig om hur de röstat har det också framkommit att Jesper Svenbro gett Sara Danius sitt stöd, något som han beskriver som "ett helt oproblematiskt ställningstagande". Han säger också att han tänker stanna kvar som ledamot i Akademien.

Jesper Svenbro är nöjd med det pressmeddelande som gick ut i fredags, där det framkom att Akademien lämnat över advokatutredningen gällande ledamöternas koppling till kulturprofilen till Ekobrottsmyndigheten.

- Ja, till slut blev det schysst. Men jag vill faktiskt inte säga mer om något av detta. Jag har ju ingen rapporteringsplikt till media.

Jesper Svenbro är poet och klassisk filolog med antikens diktning som specialområde.