Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sven Wollter: "Samma förtryck som rasism"

Far och dotter Sven och Stina Wollter i ett samtal om kränkandet av människors kroppar och äldrediskriminering.

Stina Wollter har dansat fram en folkrörelse på Instagram under hashtagen #dansaförstina och fått tusentals människor att våga älska sig själva mer. Under torsdagen besökte hon Göteborg tillsammans med pappa Sven Wollter som nyligen debuterat med sin första roman "Hon, Han och Döden".

GP möter Stina och Sven på SVT-huset där de är på plats för att spela in Sommarkväll med Rickard Olsson. Det blir ett intim möte där far och dotter diskuterar kränkandet av människors kroppar och äldrediskriminering.

- Jag är så fruktansvärt glad över att min dotter hjälper mig att kunna kommunicera över generationerna. Någonting som är lika illa som det här kränkandet av människors kroppar är också kränkandet av människor i olika åldrar.

Sven Wollter talar om en synlig äldrediskriminering. En ständig fixering av åldern.

- Jag är ju alltså 82 år gammal och har precis debuterat som romanförfattare. Jag tänkte ju inte på när jag skrev den där boken att jag var 82 år och skulle debutera.

- Som om man plötsligt skulle sluta att finnas och vara en levande och upplevande människa bara för att man är 82, säger Stina.

Stina Wollter har 51 600 följare på Instagram och hon berättar om hur #dansaförstina kom till.

LÄS MER: Stina Wollter dansar för livet

- Det startade som en slags mobilisering, ett försvar. "Nej, du kan inte ha armlöst på dig, du har för fladdriga armar", fick jag höra. vem bestämde det? Det här måste vi erövra varje dag för någonstans i slutändan finns det någon som tjänar på att du aldrig är nöjd med dig själv.

- Det är samma typ av förtryck som rasism, säger Sven.